záruba martin Rôzne

Primátorku Z.Moraviec chcú zosadiť piati kandidáti

Zlaté Moravce sa počas ôsmich rokoch primátorovania Ostrihoňovej zviditeľnili neustálymi spormi medzi ňou a mestskými poslancami, ktoré sa odzrkadľujú na chode mesta.

(WEBNOVINY) – Primátorku Zlatých Moraviec Serafínu Ostrihoňovú chcú po ôsmich rokoch na čele mesta zosadiť piati kandidáti. Sú nimi agronóm a manažér Peter Lednár (Smer-SD – KDH – ĽS-HZDS), mestský poslanec a veterinár Peter Dvonč (nezávislý), živnostník a občiansky aktivista Cyril Lazúr (SDKÚ-DS – SNS), ekonóm Miroslav Kapolka (nezávislý) a dôchodca Václav Plhal (KSS). Všetci zhodne tvrdia, že Zlaté Moravce sa za Ostrihoňovej dostali do úpadku, a že chcú do mesta prinavrátiť slušnosť a zákonnosť. Politické strany v meste sa však nedokázali dohodnúť na jednom silnom protikandidátovi. Kontroverzná primátorka, ktorá samu seba nazýva Matkou mesta, pritom v posledných voľbách získala viac hlasov ako dvaja jej najsilnejší protikandidáti dohromady. Jej popularita navyše vzrástla, pretože v druhom volebnom období získala takmer dvojnásobný počet hlasov ako v prvých voľbách.

Zlaté Moravce sa počas ôsmich rokoch primátorovania Ostrihoňovej zviditeľnili neustálymi spormi medzi ňou a mestskými poslancami, ktoré sa odzrkadľujú na chode mesta. Už dva roky tu nemajú schválené rozpočty, takmer šesť rokov chýba hlavný kontrolór a poslanci dva roky nedostali odmeny. Niektoré mestské komisie nezasadali už aj dva roky, mesto nečerpá peniaze z eurofondov, neprichádzajú sem investori. Všetky mestské podniky s výnimkou jedného nemajú riaditeľa, len pracovníka povereného riadením. Poslanci primátorke vyčítajú, že im neudeľuje slovo, nedáva hlasovať o ich návrhoch, keď sa jej nepáčia, a svojvoľne dopĺňa uznesenia. Ostrihoňová tvrdí, že nemôže dať hlasovať o každom poslaneckom návrhu, pretože poslanci by tak mohli v priebehu jedného zastupiteľstva získať všetky mestské majetky. „Hrozí, že tretíkrát by mohla byť primátorkou Ostrihoňová a to už niektorí občania hovoria, že sa radšej odsťahujú. Veď za osem rokov sa tu napríklad nevybudoval jediný byt,“ povedal mestský poslanec Ľudovít Chládek (nezávislý).

Primátorka hovorí, že rozvoj mesta zámerne brzdia poslanci, ktorým ide iba o ich vlastné záujmy. Vo voľbách si verí, spolieha sa na voličov a žiadnu veľkú kampaň robiť neplánuje. Jej súperi sú podľa nej „nastrčené figúrky tých tunelárov, ktorí rozrabovali Calex a potrebujú mať aj miliardové mestské podniky a majetky.“ Ako povedala, kandiduje preto, lebo je „závislá na službe ľuďom.“ Ostrihoňová čelí obvineniam z viacerých trestných činov – z podvodu, zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a falšovania a pozmeňovania verejnej listiny. Obvinenia odbila tým, že prokuratúra je podľa nej skorumpovaná.

Ostrihoňovej protikandidáti hovoria, že ak ich obyvatelia zvolia, hádkam a osočovaniu v zastupiteľstve odzvoní. „Chcem, aby mestské zastupiteľstvo malo tie právomoci, ktoré mu prináležia zo zákona o obecnom zriadení. Chcem obnoviť funkciu hlavného kontrolóra, aby bol tok financií v meste priehľadný, a robiť polročné odpočty,“ uviedol mestský poslanec Peter Dvonč, brat nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča. Ďalší kandidát Cyril Lazúr pred časom zorganizoval petíciu za vyhlásenie referenda za odvolanie primátorky. Svoju kandidatúru zdôvodnil tým, že „hospodárenie v Zlatých Moravciach je katastrofou“. Peter Lednár uviedol, že chce vrátiť do mestského zastupiteľstva slušnosť, ktorá sa podľa neho za posledné roky vytratila, a aj Plhal a Kapolka hovoria, že kandidujú preto, lebo chcú, aby patová situácia v meste bola minulosťou.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM