Veronika Kalinová Samospráva

Primátor Lednár o mestskom kúpalisku: Naďalej hľadám možnosti, ako ho otvoriť

Blíži sa čas letných horúčav a otázka otvorenia mestského kúpaliska je stále otázna. Opýtali sme sa vedenia mesta, či sa tento rok plánuje jeho sprevádzkovanie. Najväčším problémom je nedostatok financií.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Lednár o mestskom kúpalisku: Naďalej hľadám možnosti, ako ho otvoriť
Zdroj: TASR

Vedenie mesta sa vyjadrilo, že sa v žiadnom prípade nebráni myšlienke otvorenia mestského kúpaliska, ale mestský rozpočet mu nedovoľuje robiť zázraky. Prioritou mesta je hlavne zabezpečiť zákonné služby: „Stále hľadáme riešenia, nevzdávame sa tejto myšlienky otvoriť kúpalisko, no v prvom rade mesto musí zabezpečiť zákonné poskytovane služby občanom, ako sú napríklad: bezpečnosť, dofinancovanie školstva a sociálne služby, zdravotnú starostlivosť, likvidácia odpadu a iné.“

Zodpovedné rozhodovanie

Primátor Peter Lednár sa vyjadril, že treba k financovaniu pristupovať zodpovedne. Základom je zabezpečenie riadneho chodu mesta. „Ako jediné mesto na Slovensku máme funkčnú mestskú nemocnicu, ktorá poskytuje zdravotnú starostlivosť, a to nielen občanom mesta, ale aj celému okresu Zlaté Moravce (cca 45 000 občanov) na európskej štandardnej úrovni, za čo sa chcem aj touto cestou poďakovať lekárom a všetkým zamestnancom nemocnice. Občania si platia dane, za ktoré si zaslúžia aj základne služby, ktoré sme im povinní zabezpečiť. Preto si myslím, že naša úloha je zodpovedne rozhodovať.“

Stanovisko primátora

Vedenie mesta prejavilo ľútosť nad vzniknutou situáciou a zároveň túto tému definitívne neuzavrelo. Vyjadrilo sa, že naďalej hľadá možnosti pre financovanie mestského kúpaliska. „Veľmi rád by som otvoril naše kúpalisko, ale tak, ako aj desiatky iných miest na Slovensku, aj my musíme dať peniaze na základne životne veci chodu mesta. Mne osobne je táto situácia veľmi ľúto a naďalej hľadám možnosti riešenia,“ povedal primátor.

Náklady na prevádzku mestského kúpaliska za minulý rok boli 30 000 eur, čo je finančná čiastka určená len na nutnú prevádzku kúpaliska, nie na opravy a zmeny. „Strata sa za posledné roky pohybovala v priemere cca 15 000 eur,“ konštatovalo vedenie mesta.

Na mestskom kúpalisku sa nachádzajú tri bazény, ktoré majú 47 rokov: jeden plavecký 20 × 50 m a dva detské bazény. Mestské kúpalisko má rozlohu cca 1 ha.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM