Richard Pročka Kultúra

Príde po desaťročiach devastovania znovuzrodenie?

Dom na Sládkovičovej ulici č. 45, ľudovo nazývaný „sklad zeleniny“, nie je celkom obyčajná budova. Čím je výnimočná a aký bude jej osud?

V staršej historickej zástavbe Sládkovičovej ulice niekedy okolo roku 1910 vyrástol luxusný dom. Bol vybudovaný v duchu secesie a jeho fasádna výzdoba bola a je taká výnimočná, že nemá obdobu na celom území Slovenska. Kto bol iniciátorom stavby a kto architektom, už dnes nevieme. Archívy spoľahlivo mlčia. Jeho história sa nepatrne rysuje len v spomienkach starších ľudí. Dom si dal postaviť istý gymnaziálny profesor českého alebo juhoslovanského pôvodu. Neskôr, až do roku 1957, menil majiteľov. Potom sa začala jeho devastácia. Do priestorov sa na dlhé roky nasťahoval sklad zeleniny a ovocia. Interiéry sa zmenili na úžitkový priestor, v ktorom sa mohlo prestavovať, búrať a ničiť všetko, čo prekážalo plynulosti prevádzky. Sklad v budove vystriedala výroba topánok a v posledných rokoch je prázdny.

Tento objekt vo vlastníctve mesta zatiaľ čaká nejasný osud. Dodnes nebol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku, hoci ňou mal byť namiesto ničenia už dávno. Ľudia si ho ako dom s nálepkou „skladu“ prestali všímať a celkom zabudli na jeho krásu a jedinečnosť. Primátora mesta Zlaté Moravce Petra Lednára naň upozornil človek z odborných kruhov. Primátor sa k veci postavil veľmi pozitívne a vzal si tento secesný dom medzi svoje záujmy. Občania sa tak zrejme môžu tešiť na svetlú budúcnosť tejto pamiatky, ktorú niektorí hodnotou prirovnávajú k takým symbolom nášho mesta, ako je kaštieľ, mauzóleum Migazziovcov alebo župný dom.

Foto:

  1. – 8. exteriér domu
  2. – 16. interiér
  3. – 21. krov
  4. – 24. suterén
  5. prieduch kúrenia
  6. kachlica pece
  7. kľučka jedného z okien
  8. samospádový dvojkomorový rezervoár v krove
  9. – 30. exteriér domu
secvill
30
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM