Viktória Botošová Rôzne

Príbeh, ktorý chytí za srdce: Bojovníčka Vaneska (11) si prešla peklom. Rodina teraz potrebuje našu pomoc

Život je raz taký. Niekto v ňom má doslova šťastie, na iného sa však naopak žiaľ zosype vlna nešťastia. Toto je príbeh Vanesky a jej rodiny, ktorá to nevzdala, no teraz potrebuje našu pomoc.

Ilustračný obrázok k článku Príbeh, ktorý chytí za srdce: Bojovníčka Vaneska (11) si prešla peklom. Rodina teraz potrebuje našu pomoc
Zdroj: Dnes24.sk

Manželia Adriana a Radovan Černákoví sú rodičmi Vanesky (11) a Adamka (6). Ich dcéra začala mať žiaľ v apríli zdravotné problémy. „Videla dvojmo, vrážala do nábytku, vracala, strácala pamäť. Neurologička jej diagnostikovala migrénu. No pre istotu nás poslala na magnetickú rezonanciu hlavičky,“ vysvetľujú rodičia. Podľa ich slov, trápenie začalo 26. júna 2013, keď išla Vaneskina mamina Adriana so svojou dcérou na magnetickú rezonanciu hlavičky.

Ako pokračuje pani Černáková, všetko malo trvať iba nejakých 20 minút, no trvalo to vyše hodinu. „Už som tušila že sa niečo deje. Vošiel do miestnosti pán, ktorý všetko sledoval na monitore a povedal Vaneske nech sa ide obliecť. Ja som bola vo vedľajšej miestnosti a tam mi bola oznámená krutá správa, na ktorú nezabudnem nikdy vo svojom živote: Vaša dcéra má tumor na mozgu! Ja som sa spýtala prosím vás, čo je to tumor a už som sa triasla…,“ opisuje nepríjemné chvíle.

Nádor vystrašil všetkých

Poslali ich na druhé poschodie za doktorkou, ktorá ukazovala na monitore Vaneskin nádor. „Ja som začala kričať, prosiť, hysteričiť. Prosím zachráňte mi dieťa! Vaneska sa triasla na celom tele, bola vystrašená. Volala som mužovi do práce. Kričala mu do telefónu – Vaneska má tumor na mozgu! Ja sa zbláznim! Musíme ju zachrániť, “ spomína Adriana. Po všetkom išli s Vaneskou domov s tým, že ešte v tú noc príde naspäť do novozámockej nemocnice ležať. Radovan išiel v ten deň s Vaneskou do nemocnice, kde bola 2. júla 2013 operovaná na tumor na zadnej jame hlavičky.

Vybrali jej iba polovicu. Viac sa nedalo, pretože nádor bol na zlom mieste. Vaneska sa začala zotavovať po operácii, no jeden deň začala v nemocnici strašne vracať. „Upozornili sme na to lekárov, ktorí ju poslali na CT hlavičky. Vraj jej hrozí opuch mozgu,“ pokračuje Vaneskina mamina. To bolo 9. júla 2013. Absolvovala znova operáciu, kde jej robili drenáž.

„Vŕtali jej do hlavičky a dávali jej hadičku pod kožu, ktorá vedie za uško a končí v brušku. Vraj s tým bude žiť päť rokov, alebo do konca svojho života,“ vysvetľuje.

Smútok a slzy

Vaneska bola koncom augusta prevezená do Bratislavy na onkológiu na Kramáre. Tam podstúpila ožarovanie. Ako vysvetľuje pani Černáková, mala spálenú pokožku na hlavičke, na chrbtici, na mieche mala metastázy. Po ožarovaní mala mesiac pauzu a po mesiaci podstúpila chemoterapie – kosatka. Vystriedali se pri nej celá rodina. „Nikdy sme nenechali Vanesku v nemocnici samú. Ja ako jej mamina som mala hrozné stavy. Nedokázala som prejsť cez cestu, spávala som pri nočnej lampe, brala som lieky na upokojenie. Stále som plakala… Manžel bol tiež psychicky na dne. Plakali sme spolu, veľa sme sa spolu rozprávali, podporovali sa navzájom. Navštívili sme psychológa i psychiatra…,“ hovorí.

Ako pokračuje, Adamko bol tiež smutný, chýbala mu sestrička. Vaneska chcela ísť zase domov. „Veľmi plakala, strašné pocity… Vypadali jej vlásky, obočie, aj mihalnice. No to ju netrápilo. Trápilo ju, že nemôže byť s nami doma.“

Ako môžeme pomôcť

Dňa 3. marca 2014 Vaneska definitívne skončila liečbu. Konečne ju mali doma. No najviac sa tešili, že MR-ko ukázalo, že Vaneskin nádor je zničený a metastázy tiež. Začalo svitať na krajšie časy. Asi týždeň pred Vianocami volali manželom z bratislavskej onkológie, že Vanesku zaradili medzi zdravé deti. „Tešili sme sa. Konečne! Užili sme si všetci spolu krásne Vianoce. Nikdy nedovolíme, aby sa našim deťom niečo stalo. Zháňame pre Vanesku sponzora, nakoľko chodí na skenar terapiu,“ hovorí Adriana Černáková.

Jedna takáto terapia stojí 50 eur. Vaneska sa má tiež stravovať zdravo a bio, no žiaľ rodina si to z finančného hľadiska neviem dovoliť. „Pracujem len ja. Zarobím okolo 450 eur aj s rodinnými, manžel je na opatrovateľskom s dcérou, nakoľko on má vodičák a pozná Bratislavu,“ opisuje situáciu doma. Vlastné auto nemajú, no požičala im ho svokra. „Požiadali sme úrady o auto, no zamietli nám ho a dokonca chceli zrušiť manželovi opatrovateľský, ak nezruší žiadosť o auto. Preto vás veľmi pekne prosíme o pomoc. Pomohol by nám aj sponzoring bio stravy, alebo finančná pomoc. Sme a aj budeme vďačný akejkoľvek pomoci. Ďakujeme. Bojujeme a vždy aj budeme. Svoju rodinku a svoje deti milujeme celým srdcom,“ dodala Adriana Černáková.

Detaily o tom, ako sa dá malej Vaneske pomôcť nájdete na portáli ludialudom.sk.

Bojovníčka Vaneska (11) si prešla peklom
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM