Richard Pročka Kultúra

Prezentujú v nemocnici historický blud?

Návštevníci, ktorí sa pristavia pred pamätnou tabuľou na budove v areály mestskej nemocnice, ani len netušia, že to, čo čítajú, môže byť absolútna lož! Naša redakcia sa pustila do pátrania po historickej pravde.

Tabuľa umiestnená na stene historickej budovy Mestskej nemocnice prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc., v Zlatých Moravciach uvádza nasledovný text: „V tejto budove bola dňa 1. 1. 1875 zriadená nemocnica Tekovskej župy v Zlatých Moravciach“. V čom je problém? Budova, na ktorej sa nachádza pamätná tabuľa, v roku 1875 zrejme nebola ešte ani len ideou v hlave architekta. Kde bola teda v tom čase nemocnica zriadená? Čo za budovu stojí v areály nemocnice?

Nemocnica vznikla na podnet Dr. Benköa v roku 1863 v Chyzerov­ciach. Do mesta sa presunula v rokoch 1873–75. Jednou z budov, adaptovaných na nemocničný objekt, bol meštiansky dom rodiny Lipovnických, druhou nemocničnou budovou bol nový pavilón od budapeštianskeho architekta F. Kolbenheyera-Kolbaiho postavený v roku 1886. V tom roku mala nemocnica už tri budovy. Ktorá budova z týchto troch zostala stáť? Je historická budova v areály domom Lipovnických alebo novým pavilónom z roku 1886 tak, ako to tvrdia monografie? Čisto vizuálna architektonická analýza sa prikláňa na stranu teórie o novom pavilóne, pretože objekt v sebe obsahuje prefabrikované prvky, ktoré boli charakteristické pre modernú architektúru druhej polovice 19. storočia, a nie staré meštianske domy (i keď adaptované v daných rokoch). Rovnako aj celistvé dispozičné usporiadanie odkazuje na objekt nový, nie prestavaný. Potom by ale naozaj išlo o nový pavilón, ktorý v čase založenia nemocnice ešte nejestvoval a pamätná tabuľa na stene domu nie je nič iné ako zavádzajúce klamstvo.

Monografie a odborná literatúra si odporujú a pohrávajú sa s informáciami, ako sa im zachce. Jediný relevantný zdroj, monografia Dr. Štefana Rakovského, napísaná v 60-tych rokoch 20. storočia, je k začiatkom histórie vtedajšej Tekovskej župnej nemocnice skúpa. Novšia monografia mesta Zlaté Moravce z roku 1998 je v časti venovanej histórii na mnohých miestach chybná, a tak sa o ňu nedá s určitosťou oprieť. O pomoc pri riešení „záhady“ sme požiadali Krajský pamiatkový úrad v Nitre a čo najskôr upozorníme na nezrovnalosť MsÚ v Zlatých Moravciach.

**O vyjadrení KPÚ v Nitre vás bude naša redakcia ihneď informovať. **

Pridajte sa v diskusii do pátrania po historickej pravde! Aký je váš názor ?

tabula
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM