Veronika Kalinová Samospráva

Prevádzkovanie ako veľká záťaž: Radnica láme okolité obce, aby prispievali na nemocnicu

Vedenie mesta sa usiluje presvedčiť okolité obce, aby prispievali na zdravotnú starostlivosť poskytovanú v mestskej nemocnici. Radnica argumentuje tým, že nemocnica neposkytuje starostlivosť iba pre obyvateľov mesta, ale aj pre viac ako 45-tisíc občanov z okolitých obcí.

Ilustračný obrázok k článku Prevádzkovanie ako veľká záťaž: Radnica láme okolité obce, aby prispievali na nemocnicu
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto žiada pomoc

Podľa primátora Petra Lednára predstavuje prevádzkovanie nemocnice pre mesto veľkú finančnú záťaž. Platby zo zdravotných poisťovní nestačia a mesto musí chod zdravotníckeho zariadenia dotovať aj zo svojho rozpočtu. „Už moja predchodkyňa Serafína Ostrihoňová tento problém riešila a vyzvala všetky obce, aby nejakou čiastkou prispievali na chod nemocnice podľa počtu svojich obyvateľov. Vtedy prišli na jej list negatívne reakcie,“ hovorí Lednár.

Prvé kroky primátora

Ten sa o probléme pokúšal opäť hovoriť na stretnutí starostov Požitavského regiónu. „Poslal som im slušnú prosbu. Nechcel som sa uchýliť k nejakému psychickému nátlaku a vyhrážkam, že nebudeme pacientov z iných obcí v mestskej nemocnici ošetrovať. To by predsa nebolo žiadne riešenie,“ hovorí o svojich aktivitách Lednár.

Podľa jeho slov sa starostovia k jeho prosbe nepostavili negatívne a vyzvali mestské zastupiteľstvo v Zlatých Moravciach, aby vypracovalo spôsob, ako by mohli v súlade so zákonom prispievať na chod nemocnice. „Či by sa tá suma vypočítala podľa počtu obyvateľov ich obce, alebo podľa počtu ošetrených pacientov – to komplikovaná otázka a je jasné, že čím menšia dedina, tým na ňu bude mať prípadný príspevok horší dopad,“ hovorí Lednár.

Veľmi sa na to nespolieha

Primátor priznal, na ochotu starostov reálne prispievať na chod nemocnice sa veľmi nespolieha. Z 32 oslovených obcí mu zatiaľ prišlo oficiálne stanovisko iba z obce Zlatno.

„Bolo zamietavé. Píše sa v ňom, že nemajú rozpočtové finančné prostriedky na dotovanie iných subjektov a pretože sa Zlatno zaviazalo v rámci memoranda uzavretého medzi ZMOS-om a Vládou SR konsolidovať verejné financie, musí striktne dodržiavať schválený rozpočet na rok 2013 a neprekročiť bežné výdavky. Z tohto dôvodu nemôže prispieť na zdravotnú starostlivosť v Mestskej nemocnici v Zlatých Moravciach. Myslím, že takýchto listov dostanem 32,“ dodal Lednár.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM