Kristína Striešková Rôzne

PREHĽAD ZMIEN: Trhy v Moravciach po novom...

Zlatomoravský jarmok, vinobranie, vianočné trhy, či trhy prebiehajúce v čase konania iných výnimočných podujatí organizovaných mestom, sa už riadia novými pravidlami, ktoré vo finiši apríla schválilo mestské zastupiteľstvo. Pozrite si prehľad všetkýc

Podmienky predaja výrobkov a poskytovanie služieb na trhových miestach v Zlatých Moravciach upravuje nové všeobecne záväzné nariadenie č. 3/2012. Podľa neho sa trhy môžu konať v priestoroch nazvaných trhové zóny označené abecedne A, B, C, D, a to na Námestí A. Hlinku, na uliciach – Župná, Janka Kráľa, Sama Chalupku, Migazziho, Poštová, Hviezdoslavova, Továrenská (pred zimným štadiónom), v areáli amfiteátra, na nádvorí Župného domu.

Do jednotlivých zón bude umiestňovaný rôzny predajný sortiment. V praxi to bude vyzerať tak, že predajca za predajné miesto toho istého tovaru inú daň zaplatí v zóne A a inú v zóne B, C, D.

Sadzba dane za užívanie verejného priestranstva je teda rozlíšená práve podľa umiestnenia predajného stánku v tej ktorej zóne. Napríklad v zóne A (textil, obuv, nábytok, elektronický tovar atď. predajca zaplatí 4 €/m2/deň, ale v zóne B s tým istým druhom tovaru to bude o polovicu menej – 2 €/m2/deň. V zóne C (pochutiny, údené výrobky, ovocie, zelenina atď.)bude stáť predajné miesto – 3 €/m2/deň, v zóne D – 1,50 €/m2/deň.

**Na príležitostných trhoch je podľa VZN povolené predávať: **

  1. spotrebné výrobky, najmä textilné výrobky, odevné výrobky, obuv, domáce potreby, elektrotechnické výrobky, výrobky spotrebnej elektroniky, drobný tovar, papierenské výrobky, kozmetika, drogériový tovar, športové potreby a hračky, žreby okamžitých lotérií
  2. ovocie, zeleninu,
  3. výrobky živočíšneho a rastlinného pôvodu za podmienky vydania osvedčenia spôsobilosti na ich výrobu a predaj a povolenia príslušného orgánu štátnej správy,
  4. kvety,
  5. lesné plodiny,
  6. liečivé rastliny,
  7. ľudové a umelecké výrobky,
  8. cukrovinky, oblátky, medovníky, nealkoholické nápoje

Poskytované služby[/size][/co­lor]

  1. pohostinské, reštauračné služby, rýchle občerstvenie a stravovanie, b) brúsenie nožov, nožníc a nástrojov, c) oprava dáždnikov, d) oprava a čistenie obuvi, e) kľúčové služby, f) zábavné služby (kolotoče, strelnice, cirkusy a pod.)

Zmeny sa dotýkajú i zakázaného sortimentu. Zákaz predaja sa po novom dotýka exemplárov voľne žijúcich živočíchov. Živé zvieratá je možné na príležitostných trhoch predávať v rámci predajných podujatí a zvodov zvierat organizovaných zväzmi a združeniami chovateľov a to v areáli amfiteátra mestského parku.

Prevádzkový čas trhov sa nemení. Jarmočné dni – piatok od 9. do 18.hodiny, soboru od 8. do 17.hodiny. Pre stánky s občerstvením do 22.hodiny.

Anna Mondočková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM