Samospráva

Predávať sa nebude: Poslanci rozhodli, že stará budova kina ostane mestu

Na predaj ju neponúknu. Zlatomoraveckí poslanci v závere minulého roka rozhodli, že bývala budova kina Tekov ostane v majetku mesta.

Ilustračný obrázok k článku Predávať sa nebude: Poslanci rozhodli, že stará budova kina ostane mestu
Zdroj: Dnes24.sk

Na 31. zasadnutí mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach sa poslanci zaoberali osudom starej budovy Kina Tekov aj s jej pozemkom. Hlasovalo sa o ich vyhlásení za prebytočné nehnuteľnosti mesta. Dôvodom mal byť zlý stav budovy.

Podľa dôvodovej správy predloženého návrhu do budovy zateká cez strechu, opadáva jej omietka, sadajú niektoré nenosné priečky a budova sa už nevyužíva z veľkej časti. V budove má prenajaté nebytové priestory jedna nájomníčka. V návrhu sa taktiež uvádza, že by boli veľké náklady na ďalšiu údržbu starého kina a z jeho prenájmu tečú pre mesto len minimálne príjmy. Podľa znaleckého posudku, ktorý si dala vypracovať samospráva, by v prípade predaja budovy aj s pozemkom mohlo mesto získať približne 338-tisíc eur.

Poslanci sa však rozhodli budovu nevyhlásiť za prebytočný majetok mesta, nakoľko má podľa nich historickú hodnotu a je tu možnosť jej ďalšieho využitia v budúcnosti. „Pri tak šikovných poslancoch, ako sme my a možno takí, akí budú v ďalšom volebnom období, sa veľmi rýchlo zoženú peniaze na to, aby sa tá budova dala nejako zrekonštruovať,“ povedal poslanec Oto Balco.

Budova by mala začiatkom tohto roka absolvovať obhliadku, pri ktorej sa zistí jej aktuálny stav. „Pravdepodobne sa vykonajú aj nutnejšie opravy, aby budova neohrozovala chodcov na chodníku a aby sa ďalej neznehodnocovala,“ povedal primátor Dušan Husár. Primátor priznal, že v súčasnosti väčšia rekonštrukcia starého kina reálna nie je. Samospráva sa totiž podľa neho musí sústrediť najmä na objekty, ktoré sú plne využívané, ako napríklad školy či budova MSKŠ. "Treba si uvedomiť, že na kompletnú rekonštrukciu treba okolo 400-tisíc až 500-tisíc eur. V súčasnosti to nie je preto možné,“ dodal Husár.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM