Peter Klimant Rôzne

Pozor, aby ste cez dušičky nečelili šoku: V Moravciach sa už viackrát vznietili hroby!

Už čoskoro sa opäť všetci stretneme na cintorínoch, kde pôjdeme zapáliť sviečky našim najbližším, ktorí už nie sú medzi nami. Zisťovali sme, ako sú na blížiace sa sviatky pripravené zlatomoravecké cintoríny. Pri ich návšteve však buďte opatrní a to aj pri manipulácii so všakovakými sviečkami.

Ilustračný obrázok k článku Pozor, aby ste cez dušičky nečelili šoku: V Moravciach sa už viackrát vznietili hroby!
Zdroj: TASR

Tento rok pamiatka zosnulých pripadá na víkend. Cintoríny sa zaplnia, čomu ich správcovia musia prispôsobiť otváracie hodiny. V Zlatých Moravciach máme tri cintoríny – v Prílepoch, v Chyzerovciach a centrálny cintorín v meste. Pre centrálny cintorín budú platiť upravené otváracie hodiny. V piatok, sobotu a v nedeľu bude sprístupnený od siedmej hodiny ráno do deviatej večer. Od pondelka bude opäť otvorený len do 19:30.

V sobotu a v nedeľu bude otvorené i mauzóleum rodiny Migazziovcov. Uctiť si ich pamiatku budete môcť od deviatej do šestnástej hodiny. „Na mauzóleu, v ktorom sú pochovaní poslední Migazziovci budú počas týchto sviatkov otvorené dvere . Cez mreže na vstupe sa ľudia budú môcť pozrieť do hrobky. Keď je záujem a ľudia sa nahlásia vopred, tak ich pustíme aj do vnútra,“ prezradil riaditeľ Záhradníckych služieb Marián Tomajko.

Pozor, kam umiestnite sviečku…

O všetky tri cintoríny sa starajú Záhradnícke služby mesta, ktorých pracovníci budú robiť počas sviatkov dozor na všetkých troch cintorínoch. Budú dohliadať najmä na to, aby nedošlo k požiaru.

„Ľudia mnohokrát nerozmýšľajú a dávajú kahance priamo do vencov, alebo blízko vencov a viackrát sa už stalo , že sa vznietil hrob. Preto ľudia by vôbec nemali páliť sviečky a kahance v blízkosti vencov, ktoré sú mnohokrát umelé, t.j. veľmi horľavé a mnohokrát zakúpia kahance, ktoré nie sú od certifikovaného výrobcu a potom sa rozlejú a vznietia,“ upozorňuje Tomajko.

Atmosféru dotvorí hudba

Počas sviatku Všetkých svätých a na Dušičky bude na centrálnom cintoríne aj tento rok dotvárať atmosféru tlmená hudba. Tento trend je pomerne bežný vo viacerých mestách. V Moravciach však podľa Tomajka boli v minulosti sťažnosti zo strany niektorých ľudí, ktorým táto hudba prekážala pri modlení. Napriek týmto sťažnostiam bude hrať opäť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM