Kristína Striešková Iné športy

Pozemné hokejistky začali prípravu na novú sezónu

Klub pozemného hokeja HOKO Zlaté Moravce sa pretransformoval z oddielu TJ Calex. História tohto športu v našom okolí siaha až do 60-tych rokov. Vtedy sa hral v Čiernych Kľačanoch.

V súčasnosti je predsedníčka klubu HOKO Zuzana Jakabová.. Za klub hrajú kategórie: žiačky, dorastenky a ženy. Zuzana Jakabová klub trénersky vedie. Asistujú jej traja budúci tréneri – Miroslav Minár, Mariana Mankovecká a Kristína Švecová. Tí by si mali časom deti rozdeliť podľa toho, koľko ich prihlási klub do súťaže. „My ich neprihlasujeme podľa počtu, ale podľa financií,“ objasňuje predsedníčka a trénerka Zuzana. Pozemné hokejistky sú financované z mesta, Slovenského zväzu pozemného hokeja a vlastných zdrojov. „Máme prihlásené žiačky, mladšie žiačky, staršie žiačky. Hrajú slovenskú súťaž. Tá je len jedna. Potom máme dorastenky na hosťovaní v Novej Dubnici, lebo by sme to finančne nezvládli. Ženy máme prihlásené do 1. ligy, 2. ligy a interligy,“ dodáva predsedníčka. Tá spočíva v tom, že dve družstvá z krajín Slovensko, Slovinsko, Maďarsko, Rakúsko, Chorvátsko hrajú dlhodobú súťaž. Prví štyria postupujú do play off.

Trénerka Zuzana sa môže pochváliť viacerými úspechmi. //„Žiačky skončili druhé v slovenskej súťaži. To je prvá ich prvá medaila, ktorú sme my ako Hoko s deťmi dosiahli. A ženy v roku 2008 hrali Pohár majstrov európskych krajín. Tam skončili tretí.“ //Za žiačky hráva aj Miroslava Haláková (9). Šport ju veľmi baví: //„V tíme hrám rok a pol. Rada behám. Okrem hokeja si občas zahrám futbal.“ //Do súťaže ju prihlásil otec.

Celkovo sa tento šport delí na dve zložky – pozemný hokej, ktorý sa hrá na tráve a halový hokej počas mesiacov november, december, január, február. Vonku sa pozemný hokej hrá spôsobom jeseň, jar, takže teraz v septembri začína nová súťaž. Teraz nám skončila súťaž. Momentálne je prípravné obdobie.

Foto:

1. Miroslova Haláková (9) hrá za tím žiačok

Autor: Adriana Blahová

Pozemny_hokej
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM