Rastislav Búgel Správy

Povrch Župného námestia by sa už nemal prepadávať: Potrubie opravia bezvýkopovou metódou

Povrch Župného námestia v Nitre by sa už v budúcnosti nemal prepadávať. Problém s prasknutým vodovodným potrubím, ktoré zaplavovalo a ničilo podložie pod námestím, chce Západoslovenská vodárenská spoločnosť vyriešiť pomocou novej technológie.

Ilustračný obrázok k článku Povrch Župného námestia by sa už nemal prepadávať: Potrubie opravia bezvýkopovou metódou
Foto: Rastislav Búgel

Vďaka nej nebude nutné vykonať súvislú rozkopávku a výmenu potrubia, zabráni však, aby cez praskliny vytekala voda do okolia.

„Treba si uvedomiť, že v Nitre bola položená prvá vodovodná a kanalizačná sieť v roku 1925. Mnohé úseky z nej ešte fungujú, takže každú chvíľu sa dá niekde očakávať nejaká porucha. Preto je potrebné v priebehu leta tento úsek opraviť tak, aby už k prepadu povrchu na Župnom námestí nedochádzalo,“ uviedol technicko-investičný riaditeľ Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti Štefan Štefek.

Vodárenská spoločnosť chce v Nitre po prvý raz využiť na opravu vodovodného potrubia bezvýkopovú metódu. V priebehu mája a júna sa pomocou nej má opraviť potrubie medzi Farskou a Jesenského ulicou, teda v priestore, kde sa nachádza aj Župné námestie. „Nakoľko toto nevie robiť vodárenská spoločnosť sama, tak to musí prejsť verejným obstarávaním a potom sa oprava zrealizuje. Momentálne tam nič nehrozí, pretože v tomto úseku idú dve súbežné rúry vedľa seba, z ktorých je iba jedna odstavená. Obyvateľstvo je teda vodou normálne zásobované,“ vysvetlil Štefek.

Ako upozornil, ani bezvýkopová technológia sa nezaobíde úplne bez zemných prác. „Musí sa vykopať štartovacia a koncová jama, cez ktoré sa pod tlakom bude nasúvať rukáv, ktorý sa vo vnútri potrubia roztiahne. Takže staré potrubie zostane na svojom mieste, ale zvnútra bude utesnené, pretože voda bude tiecť cez novú časť, ktorá sa doň vloží,“ uviedol Štefek. Nová technológia je síce o niečo drahšia, ako klasická oprava potrubia, rozdiel však podľa Štefeka nie je veľký. „Pri klasickej oprave sa musí vykopať ryha, potom sa musí zhutniť podložie, násyp, dať tam asfalt, takže keď si to všetko spočítame, tak sa tie náklady postupne vyrovnávajú,“ dodal Štefek.

Môže vás zaujímať:

Nitra zaznamenala nárast počtu turistov: Nechýbali ľudia z Guatemaly, Tadžikistanu a Saudskej Arábie

Letné terasy v Nitre budú fungovať podľa nových pravidiel: Mesto tak chce vrátiť život na pešiu zónu

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM