Adriana Blahová Rôzne

Poslanci neschválili miliónový úver, sú opatrní

Rokovanie zlatomoravského mestského zastupiteľstva sa po prvýkrát konalo v mestskej časti Prílepy. Obyvatelia hovorili o tom, že sa na nich zabúda.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci neschválili miliónový úver, sú opatrní
Foto: Adriana Blahová

Mestskí poslanci neschválili miliónový úver na financovanie investičných akcií. Primátor Peter Lednár návrh na pôžičku predložil po tretíkrát, neúspešne. „Považujem to za totálnu prehru mesta Zlaté Moravce a myslím si, že to majú za ušami poslanci,“ reagoval pre médiá Lednár. Návrh na prijatie úveru chce opäť predložiť na decembrovom zastupiteľstve v Chyzerovciach. „Bude to už štvrtý pokus,“ skonštatoval Lednár.

Primátor najskôr navrhoval úver vo výške 1,5 milióna eur, potom ho znížil na milión. Poslancom sa ale zdala privysoká aj táto suma a obávajú sa, že mesto by v ťažkých ekonomických časoch nemuselo mať z čoho úver splácať. Podľa nich je na mieste opatrnosť. Za úver hlasovali piati, jeden bol proti a ôsmi sa zdržali. Peniaze z úveru sa mali použiť na investičné akcie, ako je napríklad výstavba okružnej križovatky Prílepská, Ulica 1. mája a Sládkovičova ulica, rekonštrukcia chodníkov a vybudovanie nových parkovísk.

V Prílepoch sa boria aj s prívalovými dažďami, treba tam vybudovať rigol na odvádzanie vody. Keďže mestské zastupiteľstvo sa po prvýkrát konalo v mestskej časti Prílepy, obyvatelia dali poslancom pocítiť svoju nespokojnosť. Poukazovali na to, že sa na nich zabúda a všetky mestské peniaze idú len do Moraviec.

„Dávam verejný prísľub, že finančné prostriedky na rigol nájdeme aj bez úveru a bude to v rozpočte na rok 2013,“ povedal predseda finančnej komisie Milan Galaba (SMER-SD). Nezávislý poslanec Pavol Petrovič skonštatoval, že z úveru malo ísť do Prílep len 22-tisíc eur. „Ja som za to, aby sa spravil prepočet toho, koľko prispievajú Prílepy do rozpočtu mesta a aby sa im toľko aj vrátilo v investíciách. Prijatie úveru ale situáciu nevyrieši,“ povedal.

Mesto má nateraz štyri úvery v celkovej výške 1,5 milióna eur. V roku 2014 sa splácanie dvoch z nich skončí. Následne by mala samospráva začať splácať nový miliónový úver. Ročné splátky by predstavovali 100-tisíc eur. Úverová zaťaženosť mesta by dosiahla 39,27 percenta skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roka, pričom zákonom stanovená hranica je 60 percent.

zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM