Richard Pročka Kultúra

Poškodenú Golgotu už opravili. Rekonštrukcia stála 1387 €

Po tom, ako sa v minulom roku, pod vplyvom poveternostných podmienok, odlomila časť súsošia, došlo v posledných dňoch k jej rekonštrukcii. Opravy pre Záhradnícke služby vykonali reštaurátori so súhlasom pamiatkového úradu.

Poškodenie nebolo prvé[/size][/color]

K poškodeniu súsošia Golgoty došlo ešte v polovici minulého roka. Vtedy mestská polícia, mimo záznam, nepredpokladala vandalizmus a Marián Tomajko ako riaditeľ mestského podniku Záhradnícke služby, ktorý sa o súsošie stará, označil za skutočného zločinca poveternostné vplyvy. Súsošie je totiž tesané z náchylného pieskovca.

Nešlo o prvé poškodenie súsošia. Kríž, ktorý nesie telo Krista, padol už v roku 1980. Jeho rozlámané kusy pietne zakopali na mestskom cintoríne a na jeho miesto osadili nový kríž. V roku 1992, po tom ako starostlivosť o Golgotu prevzali Záhradnícke služby, bol kríž vykopaný a v rámci renovácie súsošia opätovne osadený na pôvodne miesto. Opravy sa opakovali aj v rokoch 1996 a 2004.

Len ruky reštaurátora[/si­ze][/color]

K oprave odpadnutej hornej časti kríža jedného z lotrov, ktorých ukrižovali spolu s Kristom, sa pristúpilo po vyjadrení Krajského pamiatkového úradu v Nitre. Rekonštrukciu mohli vykonať len odborne vyškolení reštaurátori. „Pristúpili sme k rekonštruovaniu tak, aby reštaurovaná časť nenarušovala ostatné časti. Preto bola prispôsobená patinou – farbou k ostatným plastikám,“ prezrádza o spôsobe reštaurovania riaditeľ mestského podniku a regionálny historik Marián Tomajko. Dodal, že „náklady na rekonštrukciu sú 1 387 eur.“

Čo je vlastne zač?[/size][/color]

Názory o dobe vzniku Golgoty sa líšia. Niektoré zdroje uvádzajú 18. storočie, iné zase 19. storočie. Jasné je, že sa na súsoší v minulosti nachádzal slovenský nápis a rok 1848. Svoju ideovú predlohu má naša Golgota zrejme v obdobnom súsoší v Hliníku nad Hronom.

Jej dominantnú pozíciu na námestí podporil grófsky architekt Guttman pri prebudovaní námestia v roku 1889. Pre svoje sochárske kvality bola ako „výnimočné dielo neznámeho slovenského umelca“ spomenutá v odbornej literatúre už v roku 1938.

Súvisiace články[/color]

[link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.104048_Su­sosie-Golgota-poskodene!]Súsošie Golgota poškodené![/link]

golgota_oprava
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM