Peter Klimant Rôzne

Poklady, o ktorých možno ani neviete: 5 pozoruhodných unikátov, ktoré sa našli v našom okrese

Zlatomoravecký okres je na históriu veľmi bohatý. Dôkazom toho sú mnohé pamiatky, ktoré sa u nás zachovali. Kopu nemých svedkov dejín však skrýva samotná zem, ktorá nám už vydala viaceré veľké poklady. Vybrali sme pre vás tie najvýznamnejšie nálezy, aké sa u nás našli.

Ilustračný obrázok k článku Poklady, o ktorých možno ani neviete: 5 pozoruhodných unikátov, ktoré sa našli v našom okrese
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Hlinená venuša

Moravianska venuša nie je jedinou významnou venušou nájdenou na Slovensku. Významným nálezom sa môžu pochváliť aj Malé Vozokany odkiaľ pochádza hlinená plastika ženy – venuše s nádobou. Ide o veľmi unikátny nález. Podľa odborníkov sa jedná o najrealistic­kejšiu a najpôsobivejšiu neolitickú plastiku ženy nájdenú na Slovensku. Kultúrne patrí do obdobia takzvanej želiezovskej kultúry mladšej doby kamennej a možno ju datovať do 5. tisícročia pred Kristom. Je súčasťou stálej expozície na Hrade v Bratislave.

Zlatý pektorálny kríž

K nesmierne významným archeologickým nálezom jednoznačne patril zlatý pektorálny (zdobený hrudný) kríž pochádzajúci z čias Veľkej Moravy. Nájdený bol v Zlatých Moravciach v 40-tych rokoch 20.storočia. Reliéf na kríži znázorňuje postavu s rukami zdvihnutými k modlitbe. Tento jedinečný nález sa žiaľ v 60-tych rokoch minulého storočia stratil. Zachovala sa z neho iba fotografia.

Pyxida

V dedinke Čierne Kľačany bol v apríli roku 1974 vykopaný významný archeologický nález – veľkomoravská pyxida. Obec sa tak navždy zapísala do dejín archeológie. Pyxida predstavuje šperkovnicu zo slonoviny oválneho tvaru. Na územie Veľkej Moravy sa dostala s misiou sv. Cyrila a sv. Metoda ako dar cisára Michala III. Rastislavovi v období po IV. storočí.

Tehotná venuša

Okrem Malých Vozokán bola soška venuše nájdená aj v obci Beladice. Na Slovensku sa doposiaľ podarilo celkovo nájsť deväť takýchto sošiek a niekoľko ich malých fragmentov. Beladická venuša je však niečím výnimočná. Je totiž prvá, ktorá zvýrazňuje tehotenstvo. Táto hlinená soška má približne šesť centimetrov a je stará 5,5– až šesťtisíc rokov. Nájdená bola v roku 2010 pri výskume pred výstavbou R1-tky.

Významné fresky

Posledný z veľkých pokladov nášho okresu sa nenašiel priamo v zemi, bol však dlhé roky skrytý pred zrakmi ľudí a jeho význam je natoľko veľký, že sme sa ho rozhodli zaradiť do nášho zoznamu. Tým pokladom sú fresky románskeho kostola sv. Juraja v dedinke Kostoľany pod Tribečom. Táto dedinka sa vďaka nim navždy zvýraznila hrubým písmom na pomyselnej mape archeológov a historikov. Unikátne fragmenty románskych a gotických nástenných malieb sa nachádzajú v interiéri najstaršej časti kostolíka. Odkryté a reštaurované boli v roku 1965. Z fragmetov sú ikonograficky zrejmé scény o Adamovi a Eve, Kainovi a Ábelovi alebo scény Abrahámovej obety, votívna scéna a obrazy christologického cyklu (Zvestovanie, Navštívenie, Narodenie, Oznámenie a Klaňanie). Fresky na stenách kostolíka sú najstaršími pamiatkami svojho druhu na Slovensku.

Foto: ilustračné

Zdroj: wikipédia.sk, zitava.sk

Môže vás zaujímať:

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Moravciach, o ktorých vie málokto

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Moravciach, do ktorých by ste mali zavítať

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Moravciach, o ktorých vie málokto

Mrazivé príbehy z obcí v okolí Zlatých Moraviec: Svetlonos aj bezhlavý biely kôň!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM