Peter Klimant Rôzne

Poklad po najstarších roľníkoch: Z Malých Vozokán pochádza mimoriadne vzácny objav

Dedinka Malé Vozokany pri Zlatých Moravciach sa môže pochváliť unikátnym archeologickým nálezom. Po najstarších roľníkoch tu ostal vzácny poklad.

Ilustračný obrázok k článku Poklad po najstarších roľníkoch: Z Malých Vozokán pochádza mimoriadne vzácny objav
Zdroj: Dnes24.sk

Pod názvom Wezeken sa v roku 1209 po prvýkrát spomína obec Malé Vozokany v okrese Zlaté Moravce. Prvá písomná zmienka je z čias panovania Ondreja II., kedy dedinka patrila opátstvu vo Svätom Beňadiku a Nitrianskej kapitule. Územie obce však bolo osídlené už dávno predtým, jeho najstaršie stopy pochádzajú z obdobia neolitu, teda mladšej doby kamennej, kedy bolo Požitavie pomerne husto osídlené prvými roľníkmi.

Unikátny nález

Práve z týchto čias pochádza aj unikátny archeologický nález, ktorý bol objavený práve v Malých Vozokanoch. Ide o hlinenú venušu, ktorá je podľa odborníkov mimoriadne vzácna. Je považovaná za jednu z najrealistic­kejších a najpôsobivejšia neolitických plastík ženy nájdených na Slovensku. Kultúrne patrí do obdobia takzvanej želiezovskej kultúry a vznikla niekedy v piatom tisícročí pred Kristom.

Na vzácne archeologické nálezy je bohaté aj okolie Malých Vozokán. Iba necelých šesť kilometrov od obce, v Čiernych Kľačanoch, bol nájdený iný vzácny a známy predmet. Je ním slávna byzantská pyxida zo 4. storočia zhotovená zo slonoviny a nájdená v hrobe z 10. storočia. Mnohí nadšenci ju spájajú s našimi najstaršími národnými dejinami, konkrétne s príchodom svätých Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu.

Boťkovci

V priebehu storočí patrili Malé Vozokany viacerým zemepánom. Novoveké dejiny obce sú však podľa slov starostky Jany Ďurčekovej spojené predovšetkým s rodom Botkovcov, ktorých miestni obyvatelia nazývali aj Boťkovci.

„Bol to posledný rod, ktorý tu pôsobil od 19. až do 20. storočia. V roku 1847 odkúpili tunajší kaštieľ od rodiny Bacskádyovcov. Zrenovovali ho a dali vysadiť v jeho okolí park. V roku 1904 dala táto rodina postaviť talianskym staviteľom druhý, horný kaštieľ. Šlo o dvojpodlažnú budovu s nárožnými vežami v slohu francúzskeho baroka zo 17. storočia. V tomto roku bola na miestnom cintoríne postavená aj rodinná hrobka. Je v nej pochovaných šesť členov rodiny. Boťkovci neskôr odišli do Rakúska. Posledným členom rodu bol Teodor von Botka de Széplak et Szánto, ktorý venoval obci 105 obrazov z vlastnej tvorby. Na portrétoch zo začiatku 20. storočia sú prevažne obyvatelia obce alebo zamestnanci na panstve Botkovcov,“ hovorí Ďurčeková.

Malé Vozokany boli v minulosti služobníckou obcou. Tak ako aj mnohé iné dedinky v ich okolí, vďačia údajne za svoj názov činnosti, ktorá bola pre ich obyvateľov typická. Malo ísť o povozníctvo a výrobu vozov, podobne ako v neďalekej obci Veľké Vozokany. Neskôr sa Malé Vozokany stali typickou roľníckou dedinkou. „Dnes už ani toto neplatí, pretože poľnohospodárske družstvo zaniklo a s ním aj táto tradícia. Väčšina obyvateľov obce dnes za prácou dochádza do neďalekých Mochoviec, Tlmáč, Vrábeľ, Zlatých Moraviec či Nitry,“ dodáva Ďurčeková.

Čítajte tiež:

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Moravciach, do ktorých by ste mali zavítať

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Moravciach, o ktorých vie málokto

Mrazivé príbehy z obcí v okolí Zlatých Moraviec: Svetlonos aj bezhlavý biely kôň!

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Moravciach, o ktorých vie málokto

Foto: rrahornepozita­vie.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM