Kultúra

Poézia a próza žien: Vansovej Lomnička

Mestská knižnica v Zlatých Moravciach sa 21. februára opäť stala hlavným miestom umeleckého prednesu poézie a prózy žien. Svoje kroky totiž do nej nasmerovali recitátorské stálice i mladé vychádzajúce hviezdičky.

Ilustračný obrázok k článku Poézia a próza žien: Vansovej Lomnička
Zdroj: Dnes24.sk

Do okresného kola 46. ročníka Vansovej Lomničky v prednese poézie a prózy žien sa prihlásilo 13 recitátoriek. V roku 2013 súťaž opäť organizovala okresná organizácia Únie žien Slovenska v Zlatých Moravciach v spolupráci s MsKŠ – mestskou knižnicou a mestom.

Divákom a porote sa postupne predstavili recitátorky s poéziou a prózou od slovenských a zahraničných autorov, ale aj vlastnou tvorbou. Vekovo boli účastníčky rozdelené do dvoch kategórii: do 25 rokov a nad 25 rokov.

Vychádzajúce hviezdy

V kategórii do 25 rokov vystúpili Barbora Škulová z Gymnázia J. Kráľa, Kristína Hudecová, Veronika Polnišová, Viktória Kabátová zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠOaS) a Marina Todosenko z Obchodnej akadémie. Súčasťou festivalu bol aj nesúťažný prednes v podaní mladého recitátora Lukáša Magušína z SOŠOaS.

Stálice

Tradične výborné boli recitátorky, ktoré už majú čosi za sebou. S gráciou a dôstojnosťou recitovali (kat. nad 25 rokov) Marta Hermanová, p. Bednáriková, Alexandra Palušová, Juliana Hlásna, Emília Páleníková, Andrea Hitková – Samková, Marianna Bencová a Anna Kiššová.

Páčili sa publiku, ale hlavne porote, ktorá ich poslala ďalej

Trojčlenná porota v zložení Peter Kereš, Katarína Nociarová a Mária Herdová napokon rozhodla o piatich postupujúcich do krajskej súťaže. Na krajskom kole v Nitre (13. marca) budú okres Zlaté Moravce reprezentovať Barbora Škulová, Marina Todosenko, Andrea Hitková – Samková, Marianna Bencová a Anna Kiššová.

„Tohtoročnú Vansovej Lomničku pokladám za krok dopredu. Pre mňa ako pre človeka, ktorý sa venuje celý život literatúre, je najdôležitejšie, že podujatie vychováva múdrych čitateľov, ktorí textom rozumejú," povedala vedúca knižnice Anna Šútorová. Práve účasť mladej generácie teší najviac

„Veľkú radosť nám organizátorom urobila účasť mladých recitátoriek, ktoré sa konečne po rokoch zapojili do súťaže z našich stredných škôl. Do budúcnosti je to dobrý prísľub,“ poznamenala na margo aktuálneho ročníka organizátorka z Únie žien Slovenska Anna Kiššová. Hosťami podujatia boli predsedníčka Únie žien Slovenska za Levice Monika Nemčeková a mestský poslanec Ľudovít Chládek.

Terézia Vansová (18. 4. 1857 – 10. 10. 1942) bola spisovateľka, predstaviteľka prvej generácie realizmu na Slovensku, zakladateľka ženského časopisu Dennica, funkcionárka Živeny, podporovateľka ochotníckeho divadla a etnografka.

Anna Mondočková/mo­ravce24/

Vansovej Lomnička
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM