Kristína Striešková Kultúra

„Pod Inovcom“ sa stretli folklórne súbory z okresu

O každodennom živote starých a prastarých rodičov aj dnes svedčí tisíce ľudových piesní. Nejedna z nich inšpirovala milovníkov folklóru k založeniu ľudovej hudby. Jej čaro sa snažia zachovať spoločnými vystúpeniami spevokolov.

Desiatka folklórnych súborov zo Zlatomoravecka sa stretla na okresnej súťažnej prehliadke spevokolov v sobotu 23. júna v divadelnej sále MSKŠ v Zlatých Moravciach. Organizátorom podujatia s názvom** „Pod Inovcom“** bolo Krajské osvetové stredisko Nitra a domáce Mestské stredisko kultúry a športu.

//„Súťaž sa koná každé tri roky. Dáva možnosť vyniknúť hudobnej zložke. Objavíme nové talenty, ale hlavne chceme udržiavať tradície,“ //povedala riaditeľka KOS Nitra Daniela Gundová. Na podujatí vystúpili súbory Babička zo Zlatých Moraviec, Juliana Rosinová (17)/Da MFS Zlatňanka zo Zlatých Moraviec, Chyzerovčanka z Chyzeroviec, Sľažianka zo Sľažian, Kolovrátok z Prílep, Pelúsok z Martina nad Žitavou, Rocháň zo Sľažian, divadelná a spevácka skupina Benát z Machluliniec, Trnky z Chyzeroviec a Prílepčianka z Prílep. [color=#ff0000] [size=14]O pos­tupujúcich rozhodovala porota[/size][/co­lor] Po prehliadke nasledoval krátky rozborový seminár. Porotcovia vyzdvihli klady folklórnych skupín, neskôr upozornili na nedostatky v ich programoch. Snažili sa im aj poradiť, čo sa týka nielen tanečnej a hudobnej stránky, ale aj po stránke dramaturgickej. Porota vybrala tri, ktoré môžu ísť na regionálnu súťaž súborov.

Viliam Tonkovič, harmonikár vystúpil za miestny folklórny súbor Chyzerovčanka z Chyzeroviec. Jeho súbor patrí medzi postupujúce. „Nacvičujeme každý týždeň. Spievalo sa nám dobre. Neboli sme však kompletní. Práve kľúčoví hudobníci chýbali.“ Povedal krátko po vystúpení. Druhým postupujúcim do regionálneho kola je sedemčlenný súbor Rocháň zo Sľažian. Vedúcou súboru a zároveň harmonikárkou je Beáta Karáčová. Jediným chlapom a aj najstarším členom je 75-ročný František Krta. Trio úspešných dotvára momentálne päťčlenný súbor Trnky z Chyzeroviec. Pod vedením Ivany Tonkovičovej vystúpili aj jeden harmonikár a huslista a ďalšie dve speváčky. Podľa postupu, zdá sa, že niekedy je menej viac.** „Malo to šťavu, bolo to rezké,“** znel verdikt poroty.

Regionálne kolo sa bude konať v októbri 2012.

Anna Mondočková

Folklor_Pod_Inovcom
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM