Kultúra Rôzne

Pochovávanie basy v Moravciach: Čo všetko si pre nás pripravilo mesto?

Ani sme sa nenazdali a koniec obdobia fašiangov je už takmer tu. Na ich konci je zvykom symbolické pochovávanie basy, pri ktorom sa ľudia poslednýkrát pred pôstom poriadne zabavili. Čo si pre nás mesto pripravilo na túto udalosť?

Ilustračný obrázok k článku Pochovávanie basy v Moravciach: Čo všetko si pre nás pripravilo mesto?
Zdroj: TASR

Tak ako minulý, i tento rok si pre nás mesto Zlaté Moravce pripravilo na záver obdobia fašiangov tradičnú slávnosť pochovávania basy. Tá sa u nás bude konať v utorok 13. februára so začiatkom o 16:00 hodine v divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu.

Tešiť sa môžeme na bohatý kultúrny program. Podľa informácií z Mestského strediska kultúry a športu na tohtoročnom Pochovávaní basy vystúpi detský folklórny súbor Zlatňanka a deti z našich materských škôl.

Ešte pred samotným vystúpením, v polhodinovom predstihu, bude ulicami nášho mesta putovať fašiangový sprievod v maskách. Vychádzať bude zo zlatomoraveckého kaštieľa, ktorý bude zároveň aj cieľovým bodom sprievodu.

Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky začínajúce sa od Troch kráľov a končiace Popolcovou stredou. Zaužívaním kresťanských noriem pôstu sa vyvíjali ako vyvrcholenie zábav a zvykov pred 40-dňovým pôstom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM