Peter Klimant Rôzne

Počet cestujúcich v MHD klesol: Koľko pasažierov využilo hromadnú dopravu v Moravciach?

Každý z nás určite sem-tam využije prepravu mestskou hromadnou dopravou.Tento spôsob jazdy je pomerne obľúbený v každom väčšom meste. Boli sme zvedaví, ako často ju využívajú ľudia zo Zlatých Moraviec.

Ilustračný obrázok k článku Počet cestujúcich v MHD klesol: Koľko pasažierov využilo hromadnú dopravu v Moravciach?
Zdroj: Dnes24.sk

Autobusy mestskej hromadnej dopravy v Zlatých Moravciach jazdia tromi trasami: Železničná stanica – Námestie A. Hlinku – Železničná stanica, Železničná stanica – Calex a trasa Calex – Autobusová stanica – Prílepy. Samozrejme, väčšia mestá majú tých trás trošku viac, to však nič nemení na fakte, že tento spôsob prepravy je v našom meste celkom obľúbený.

Zopár čísel na začiatok

Podľa štatistík sa za minulý rok odviezol v MHD celkom slušný počet ľudí. „Počet prepravených osôb v Zlatých Moravciach za rok 2013 bol 106 518 osôb,“ prezradil obchodný zástupca Arriva Nitra Gabriel Farkaš. Podľa Farkaša je to však mierny pokles oproti predchádzajúcemu roku, konkrétne je počet prepravených osôb nižší o 2,5%.

Pre zaujímavosť sme sa pozreli i na najazdené kilometre. Podľa Farkaša najazdili všetky autobusy MHD zo Zlatých Moraviec v uplynulom roku dokopy úctyhodných 35,5 tisíc kilometrov.

Čierni pasažieri sú skôr výnimkou

Čierni pasažieri v Zlatých Moravciach sú skôr len výnimkou. Nie, že by bolo v našom meste viac poctivých ľudí, ako v iných mestách, no zlatomoravecká MHD je trochu odlišná. „V MHD Zlaté Moravce si kupujú cestujúci cestovné lístky u vodiča, nie ako je to v Nitre, kde si cestujúci sami označujú cesty. Z toho dôvodu je aj málo prípadov cestujúcich bez cestovného lístka,“ povedal Farkaš.

Ak sa však nájde čierny pasažier, čaká ho nie malá pokuta. Tá je vo výške 20 eur, ak zaplatíte revízorovi priamo na mieste. Pokiaľ pri sebe nemáte hotovosť, tak budete musieť do 30 dní od prichytenia zaplatiť 30 eur. Keď však prešvihnete aj tento termín, tak sa výška pokuty vyšplhá až na 50 eur. Preto sa radšej oplatí poctivo si lístok zaplatiť.

Čakajú nás tento rok nejaké zmeny?

Podľa Gabrila Farkaša sa cestovné poriadky menia z pravidla v decembri, nielen v MHD, ale i v ostatných druhoch prepráv, a taktiež aj v železničnej doprave. „Či sa k tomuto termínu budú robiť zmeny, v tomto momente ešte nevieme povedať,“ povedal Farkaš.

Na záver dodal, že nedávno boli v Moravciach robené malé zmeny. Boli zrušené málo vyťažené spoje. Z týchto boli niektoré nahradené súbežnými spojmi prímestských autobusových liniek.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM