Richard Pročka Kultúra

Po presune skupiny ľudí tajným chodníkom zasiahli kukláči!

Tajným chodníkom putovali ľudia už 24 krát. Trasu dlhú približne 12,5 kilometra absolvovali aj deti. Jednotka rýchleho nasadenia zasiahla v pravý čas. Na miesto dorazil aj minister obrany...

Chodníček vyšliapali počas druhej svetovej vojny partizánske skupiny, ktoré operovali v našich lesoch. Cieľom sobotného pochodu však neboli boje, ani nik zo 412 zúčastnených putujúcich nikomu neunikal. Skutočným cieľom pochodu bolo spojenie turistiky so spomienkami na nepekné obdobie našich dejín a hrdinov, ktorí pomáhali našej vlasti z neho von.

Podujatie regiónu[/size][/co­lor]

Pri príležitosti 68. výročia SNP sa medzi obcami Skýcov a Zlatno konal 24. ročník pochodu Náučným partizánskym chodníkom, ktorý patrí ku kľúčovým podujatiam regiónu, pripomínajúcim čiernu časť našich dejín. Pochod sa začínal i končil pietnym aktom pri pamätníkoch nachádzajúcich sa v spomínaných obciach. Všetko sa odohralo za účasti vzácnych hostí. Tým najvýnimočnejším bol iste čestný predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) generálporučík Ján Husák, ktorý svoj nový domov našiel práve v Skýcove.

„Viete, keď som ten chodník zakladal, vychádzal som z tradície Slovenského národného povstania, ľudí, ktorí v Slovenskom národnom povstaní odovzdali svoje životy na Skýcove, v Zlatne a v celom okolí,“ prezrádza o okolnostiach vzniku tradície pochodov Náučným partizánskym chodníkom generálporučík Husák. Ako najcennejšie priority života vo svojom prejave vyzdvihol lásku, zdravie a ľudské šťastie.

Okrem neho sa na pietnych aktoch zúčastnili významné osobnosti politického, spoločenského, kultúrneho aj vojenského života. Spolu s poslancami NR SR Tiborom Glendom, Mariánom Kérym a Zoltánom Danišom, tiež predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja Milanom Belicom či generálom Mariánom Áčom z prezidentskej kancelárie, sa pietneho aktu v Zlatne zúčastnil aj minister obrany SR Martin Glváč a pietneho aktu v Skýcove minister práce, rodiny a sociálnych vecí SR Ján Richter.

Úcta, turistika aj zábava[/size][/co­lor]

Po pietnych aktoch a turistickom pochode Náučným partizánskym chodníkom, čakal na zúčastnených kultúrny program v podobe vystúpenia Dychovej hudby Skýcovanka. Súčasťou programu bolo aj vystúpenie jednotky rýchleho nasadenia OR PZ SR. Už tradične sa vyhodnotil najmladší, najstarší a najvzdialenejší účastník pochodu. V Skýcove všetkých účastníkov pohostili výdatným gulášom. Na tých vytrvalých čakala ešte večerná veselica.

Chodník na sobotný pochod pripravili členovia Klubu slovenských turistov Zlaté Moravce. Úspešnosti akcie pomohla aj mimoriadna iniciatíva starostu obce Skýcov Tomáša Kolembusa a starostu obce Zlatno Róberta Šlehobra v oblasti kultúrno-spoločenského života týchto obcí.

Nasledujúci rok sa bude konať okrúhly 25-ty ročník pochodu. Ak ste nestihli ten tohtoročný a chcete sa pridať k rastúcemu davu nadšencov z blízka i z ďaleka, rozhodne si ten jubilejný nenechajte ujsť!

Foto: T. Kolembus /R. E. Pročka

[color=#ff0000]­Súvisiace články [link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.129358_Spo­mienka-na-temno-v-dejinach-Skycova]Spomienka na temno v dejinách Skýcova[/link] [link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.129904_Pred-67–rokmi-vstal-Skycov-z-popola]Pred 67. rokmi vstal Skýcov z popola[/link]

Po presune skupiny ľudí tajným chodníkom zasiahli kukláči!
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM