Veronika Kalinová Rôzne

Plánujete dovolenku v Chorvátsku? Čakajú vás isté obmedzenia, pripravte sa na ne

Dovolenka v Chorvátsku, v novej členskej krajiny Európskej únie, sa zjednodušuje. Colníci už nebudú cestujúcich na hraniciach kontrolovať, takže premávka na cestách by mala byť plynulejšia. Niektoré obmedzenia však naďalej ostávajú.

Ilustračný obrázok k článku Plánujete dovolenku v Chorvátsku? Čakajú vás isté obmedzenia, pripravte sa na ne
Zdroj: Webnoviny.sk

Koľko cigariet a alkoholu?

„Obmedzenia pri preprave alkoholu a tabakových výrobkov naďalej ostávajú v platnosti,“ informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Každá členská krajina Európskej únie má nastavené svoje pravidlá v oblasti spotrebných daní, ktoré sa musia rešpektovať.

Cez chorvátske hranice je možné previezť pre osobnú spotrebu 200 cigariet, 100 cigarillos, 50 cigár alebo 250 gramov tabaku. Okrem toho turisti si môžu priviezť jeden liter destilátu alebo liehoviny, dva litre likéru alebo dezertného alebo šumivého vína a taktiež dva litre stolového vína.

Potraviny vám už nik nevezme

Vstupom Chorvátska do Európskej únie sa dovolenkári nemusia obávať, že by im na hraniciach mohli colníci vziať potraviny či iný tovar živočíšneho pôvodu neobchodného charakteru. Doteraz si mohli cestujúci do Chorvátska z členskej krajiny EÚ doviezť na osobu do 10 kg mäsa a mlieka, mliečnych a mäsových výrobkov, do 20 kg rýb alebo rybacích výrobkov, do 10 kg ostatných výrobkov, ako sú med, živé ustrice, živé slávky, slimáky a iné, ako aj 125 g výrobkov z chránených druhov, ako napríklad kaviár.

Colné kontroly a pasy pre psov

Colné kontroly v prípade podozrenia z pašovania však zostávajú. Môžu byť zamerané napríklad proti pašovaniu ohrozených druhov voľne žijúcich rastlín a živočíchov. „Členstvo v únii nič nemení na skutočnosti, že korytnačky, morské koníky či niektoré druhy orchideí musia zostať vo svojom prirodzenom prostredí,“ dodala Macíková.

Dovolenkári, ktorí sa chystajú do Chorvátska aj so svojimi domácimi miláčikmi, by mali vedieť, že každý musí mať pas spoločenského zvieraťa. Musí byť v ňom uvedené, že zviera je klinicky zdravé, očkované proti besnote a nepochádza z oblasti s výskytom besnoty. Potvrdenie od veterinárneho lekára nemôže byť staré viac ako tri dni.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM