Peter Klimant Kultúra

Peračníky prarodičov i žehličky na uhlie: Mestské múzeum predstaví Zbierku starožitností

Známe aj nepoznané či úplne zabudnuté predmety, ktoré boli súčasťou každodenného života v minulom storočí, si budú môcť pozrieť návštevníci Mestského múzea v Zlatých Moravciach na novo pripravovanej výstave.

Ilustračný obrázok k článku Peračníky prarodičov i žehličky na uhlie: Mestské múzeum predstaví Zbierku starožitností
Zdroj: Dnes24.sk

Pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre pripravila výstavu Zbierka starožitností, ktorá potrvá od 2. februára do 27. februára. Múzeum ju pripravilo v spolupráci so súkromnými zberateľmi.

„Výstava prezentuje predmety, ktoré sú pre niektorých z nás ešte stále bežné, ale pre mladú generáciu staromódne, ba i úplne neznáme. Najmä tí starší si zaspomínajú na časy, keď takýto predmet používali, mladší môžu prostredníctvom nich nahliadnuť do nepoznaného detstva a života svojich prarodičov,“ konštatovala Ľubica Packová – Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Školáci môžu v priestoroch múzea vidieť, aký ich prarodičia používali peračník či kalamáre. Milovníkov tabaku zaujmú vystavené rôzne fajky a domácich majstrov či remeselníkov potešia rozmanité druhy ručných hoblíkov. Zaujímavosťou sú aj železné žehličky, do ktorých sa vkladalo žeravé uhlie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM