Richard Pročka Kultúra

Päťdesiatka festivalu: Naplnili sme hostianske hľadisko

115 ročná dychovka slávila 50 rokov svojho festivalu. Na dvojdňovom programe odzneli aj skladby v podaní Moravanky a dychovej hudby Kumpánovi muzikanti. Hľadisko sa naplnilo najmä počas nedeľného programu.

Už 50 rokov…[/si­ze][/color]

K obci Hostie sa neodmysliteľne viaže jedna z najkrajších slovenských tradícií, aké len máme, a to tradícia dychovej hudby. Práve hostianska dychovka, od roku 1976 nazývaná príznačne Hostianka, patrí k najstarším nielen v našom regióne, ale aj na Slovensku vôbec. Vznikla už v roku 1897 a od roku 1961 v obci usporadúva aj svoj festival.

Tento víkend oslavovali Hosťania počas dvojdňového slávnostného programu festiavlu jednak 115 rokov existencie svojej dychovej hudby Hostianky ale aj 50 rokov existencie Festivalu dychových hudieb v Hostí. „Pre mňa je najúžasnejšie to, že v malej dedinke, v Hostí, pri všetkých možných problémoch, zmenách režimu, zmenách hudobníkov, dokázali zachovať festival 50 rokov,“ prezradila počas nedeľného predstavenia riaditeľka Krajského osvetového strediska v Nitre, Daniela Gundová.

Lístie na stranách knihy[/size][/co­lor]

Daniela Gundová dodala, že „najúžasnejšie na tomto dnešnom festivale je to, že sa nám po 50 rokoch podarilo vydať nádhernú knihu, ktorá mapuje celú históriu festivalu a nielen dokumentaristicky, ale prináša množstvo zážitkov, spomienok, radostí a smútkov miestnych hudobníkov.“ Spomínaná kniha Dychováci HOSTIA bola uvedená do života lístím duba cerového, typickej dreviny obce. Lístie na novú publikáciu padalo z rúk predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu, pod ktorého záštitou sa festival konal.

Hostia Hostia[/size][/co­lor]

K hosťom festivalu mal patriť aj prezident Ivan Gašparovič, ktorý prisľúbil účasť. Pre povinnosti sa nakoniec festivalu nezúčastnil. Ako člen prezidentskej kancelárie ho zastúpil riaditeľ sekretariátu prezidenta republiky Marián Parkányi. Do radov vzácnych hostí okrem iných zasadol aj apoštolský protonotár z Ríma, Mons. Jozef Kráľ.

Festival popri Krajskom osvetovom stredisku v Nitre a Nitrianskom samosprávnom kraji už tradične organizovala aj sama Obec Hostie. Starosta obce Peter Štepianský netajil svoju spokojnosť: „Je zaujímavé, že sa tento festival dychových hudieb koná toľko rokov. Ja osobne by som chcel zapriať festivalu, aby bol naďalej a aby sa dožil možno aj sto rokov. Nech sa mu darí.“

Festival pokračoval nočnou zábavou[/size][/co­lor]

V sobotu mali možnosť návštevníci festivalu vidieť dychové hudby z okolitých obcí a spriatelených Bučian. Dychová hudba Bučianka je neodmysliteľným hosťom každého festivalu od roku 2002. Po oficiálnom programe nasledovala ľudová veselica trvajúca až do nedeľného rána.

V nedeľu, spolu s domácou dychovkou, vystupovali vzácni hostia – dychové hudby Maguranka, Moravanka a Kumpánovi muzikanti. Tieto profesionálne zoskupenia sa odzrkadlili aj na plne obsadenom hľadisku prírodného amfiteátra, ktorý sa nachádza hneď vedľa obce. Zábava by sa počas nedeľnej noci zopakovala, keby ju po 22:00 hodine neprerušila správa o náhlej smrti jedného z obyvateľov obce, ktorý sa ešte chvíľu predtým bavil v amfiteátri tak, ako ostatní.

Bilancia do budúcna[/size][/co­lor]

Fakt, že hľadisko festivalu sa aj napriek behu času nevyľudňuje, dokazuje aktuálnosť dychovej hudby v našom regióne. V kapelách sa neustále objavujú nové tváre a čo je nemenej dôležité, do hľadiska znovu prichádzali mladí ľudia.

Je to asi najvyššia pocta tomuto žánru hudby a zároveň samotnému podujatiu, pretože dnešný mladý človek je ten najcitlivejší ukazovateľ záujmu spoločnosti. Ak neváhal dôjsť na dychovku a zaplatiť si vstupné, „dychováci“ sa o existenciu svojho umenia nemusia vôbec obávať.

Na nedeľnom programe sa zúčastnilo približne 1.400 ľudí. Celkovú dvojdňovú účasť organizátori odhadujú na viac ako 2.000 návštevníkov.

Video: Ján Suchodolinský Foto: Obec Hostie

Päťdesiatka festivalu: Naplnili sme hostianske hľadisko
1
Galéria
festival_hostie2
21
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM