Adriana Blahová Iné športy

Páskovanie karatistov: Traja neprešli!

Na konci roka prebieha v karate klube Bonsai páskovanie – teda udeľovanie technického stupňa KYU. Tentokrát sa zúčastnilo dvadsať karatistov. Traja „nespáskovali.“

„Páskovací komisár od každého vyžadoval techniky, ktoré má na dané KYU. Techniky sú obsiahnuté v páskovacom poriadku,“ vysvetľuje Jozef Dobiaš, pomocný tréner klubu. Najvyšší udelený stupeň bolo tento rok 1. KYU. Získal ho však iba jeden člen.

Páskovací komisár bol veľmi prísny. Troch karatistov nenechal prejsť. Techniky mali síce zvládnuté, no neboli prepracované. Málo totiž trénovali. Na najbližšie páskovanie si musia rok počkať. „Páskovanie bolo poučné aj pre nás trénerov, pretože komisár vždy vysvetlí, čo sa cvičí po novom, čo sa cvičí inak. My už teraz vieme, ako s nimi začneme od budúceho roka. Musíme byť na nich tvrdší a viac ich hnať do tréningov,“ tvrdí mladý tréner. Rovnako pre karatistov bolo páskovanie veľkým ponaučením. Uvedomili si, že ak nejakú techniku nezacvičia naplno na tréningu, nezacvičia ju ani na páskovaní.

Páskovacím aktom sa v podstate ukončil „školský“ rok aj pre karatistov. Cez letné prázdniny majú však možnosť chodiť na tréningy aspoň raz do týždňa, prípadne si zacvičiť niekde na ihrisku, aby zostali s karate v kontakte aj cez leto. „//Pri páskovaní sú samozrejme prítomní tí, čo páskujú, tréneri a komisár. Nikto iný na páskovaní nemôže byť. Je to totiž neverejná udalosť,“ //prezradil Jozef.

Ako to celé prebiehalo? Komisár rozdal pred páskovaním organizačné pokyny a povzbudzujúce slová, pričom on i karatisti sedeli v seize (sed karatistov, pozn. red.). Najskôr vzal 7. a 8. KYU. ´Úvodnou skúškou karatistov bolo 25 klikov. Až potom nasledovali samotné techniky.

Páskovanie karatistov: Traja neprešli!
1
Galéria
karate paskovanie
31
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM