Richard Pročka Kultúra

Park mládeže: Dieťa socializmu na pozemkoch cirkvi

Park mládeže je napriek svojej zanedbanosti vyhľadávaným miestom pre prechádzky, oddych alebo športové aktivity. Napriek krivdám minulosti stále existuje a my čakáme, čo bude s ním...

Z dejín parku[/color][/si­ze]

Predtým, ako vznikol park, bola na tomto mieste farská lúka a močariská. V roku 1955 túto lúku na príkaz okresného národného výboru zoštátnili. Čoskoro sa začalo uvažovať o tom, že by v týchto miestach mohol vzniknúť park. Mestský národný výbor v Zlatých Moravciach vydal povolenie na jeho výstavbu v roku 1974. Park Ľudových milícií sa začal stavať ešte toho roku podľa projektovej dokumentácie Stavoprojektu Nitra. Stavbu za 1.515.000 Kčs dokončili v roku 1975.

Novšie dejiny také optimistické neboli. V roku 1994 sa začal proces navracania pozemkov rímsko-katolíckej cirkvi. Hoci zákon č. 282/1993 Z. z. o zmiernení niektorých majetkových krívd spôsobených cirkvám a náboženským spoločnostiam nepovoľoval prinavrátenie pozemkov, na ktorých sa nachádzajú parky, súd rozhodol inak a to na základe pochybného znaleckého posudku, ktorý definoval systematicky vysadený park ako „čiastočne zalesnenú lúku“, kde „potok vyúsťuje do akoby jazierok“.

Len v medziach zákona[/color][/si­ze]

Našťastie sa okamžite podarilo s cirkvou nadviazať kreatívny dialóg. Riaditeľ mestského podniku Záhradnícke služby Marián Tomajko, ktorý tento dialóg od začiatkov viedol, prezradil, že mesto získalo od rímsko-katolíckej cirkvi prísľub k užívaniu pozemkov mestom ako lesoparku.

Mestský podnik sa o park môže starať len v medziach zákona. Bolo by totiž protizákonné, aby mestský podnik investoval financie do majetku cirkvi. „Nakoľko sa nejedná o majetok náš, mestský, tak do neho nemôžeme investovať, ale údržba sa robiť môže, lebo je to v prospech obyvateľov tohto mesta. Niektorým sa to pravdaže nepáči. Ale sme obyvatelia mesta a nemali by sme v takomto prípade rozlišovať, či je to cirkevné alebo necirkevné,“ prehlásil Tomajko.

Cesta sa stále hľadá[/color][/si­ze]

Už dlho sa uvažuje o určitom dlhodobom nájme, kde by úlohu nájomníka zohrávalo Mesto Zlaté Moravce. Tak by mesto mohlo začať park zveľaďovať. Tento proces v roku 2009 narušila menšia aféra. „Boli tu návrhy na jeho predaj. Park sa mal rozparcelovať. Potom sa nitriansky pán biskup Mons. Viliam Judák a zlatomoravecký pán dekan Mons. Marian Javor dohodli, že sa park nebude parcelovať a predávať, ale bude naďalej slúžiť obyvateľom mesta ako lesopark,“ spomína riaditeľ podniku Tomajko.

Znamená to, že park je vďaka dohode síce stále parkom, mesto však nesmie okrem kosenia či udržiavania chodníkov urobiť nič. Doplnenie parku o nové lavičky alebo realizácia drobnej stavby pre účely skultúrnenia parku, sú zatiaľ neprípustné. Marián Tomajko však dodal, že „je to seriózna dohoda a mesto je na dobrej ceste sa dohodnúť s rímsko-katolíckou cirkvou, aby ten park cirkev dala mestu do dlhodobého nájmu.“ To by znamenalo možnosť začať v parku rozvíjať rôzne investičné akcie a zveľadiť tak upadajúci areál.

Poslanec mestského zastupiteľstva Ľudovít Chládek, ktorý v parku vidí potenciál na vytvorenie oddychovo-relaxačnej prímestskej zóny, pre našu redakciu prezradil, že „je na zamyslenie, že tak vynikajúce prostredie, ktoré tu bolo vytvorené, si v súčasnosti nevážime a nevieme ho zhodnotiť. Mali by sme našim občanom vytvárať vhodné podmienky na trávenie voľného času. Park si zaslúži našu pozornosť, pretože z krajinárskeho hľadiska je najhodnotnejším miestom v meste. Teraz je najzákladnejšou otázku to, ako sa chceme dohodnúť s cirkvou o tom, čo ďalej.“

Sihoť vs. Park Mládeže[/color][/si­ze]

Mestský park v Nitre je príkladom, ako by správne investované peniaze mohli vytvoriť v meste rôznorodý rekreačný priestor s tichými zákutiami pre oddych, rušnými časťami s viacerými druhmi športovcov ale aj farmárske prostredie s množstvom nenáročných zvieratiek, ktoré pritiahnu deti zo sídlisk na celé hodiny. Nakoniec, dôkazom o popularite nitrianskeho parku je aj to, že mladé rodiny neváhajú pre hodinku v parku tiahnuť s kočíkom do parku pešo až z betónovej Klokočiny.

Môže také niečo vzniknúť aj u nás? Park by mohol zmeniť tvár a získať tak popularitu, akej sa teší ten nitriansky. Iste, chce to však premyslenú ucelenú koncepciu rozvoja parku a diplomatický jazyk v ústach odhodlaných ľudí.

[color=#ff0000]­Súvisiace články [link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.104806_Su-parky-parkmi?]Sú parky parkmi?[/link]

park_mladeze
43
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM