Anton Hrachovský Rôzne

František (74) dostal od americkej armády fotku, kde našiel vlastný hrob: Na bombardovanie sa nedá zabudnúť!

O vojnových hrôzach bombardovania Nových Zámkov, ktoré prežil na vlastnej koži, porozprával držiteľ Ceny mesta Pro Urbe 2015 a zároveň predseda Občianskeho združenia Za troma mostami František Daniel.

Ilustračný obrázok k článku František (74) dostal od americkej armády fotku, kde našiel vlastný hrob: Na bombardovanie sa nedá zabudnúť!
Foto: Anton Hrachovský

Uplynulý víkend si pripomenuli Nové Zámky výročie oslobodenia mesta historickými bojmi medzi Červenou armádou a Wehrmachtom. V rámci spomienky predchádzali akcii na Hlavnom námestí aj beseda v Dome kultúry, odhalenie nového Pamätníku obetiam bombardovania či položenie vencov pri Pamätníku obetiam násilia. Nechýbala ani výstava obrázkov a dokumentov približujúcich obdobie bombardovania Nových Zámkov.

O hrôzach bombardovania, ktoré zažil na vlastnej koži, porozprával pán František. "V tej dobe som mal štyri roky, v pamäti mám z toho len malé útržky. Samozrejme, že veľa som o tom počul, či už z rozprávania rodičov alebo starých rodičov. Neskôr som študoval dokumenty súvisiace s bombardovaním. Dnes mám ohľadom tejto témy cez 2 000 dokumentov,“ zaspomínal pán František Daniel.

"Z archívu 15. americkej armády som obdržal jeden obrázok fotený z výšky 3,5 kilometra, na ktorom, keď som si ho priblížil, som našiel vlastný dom, bombovú jamu a aj úkryt, kde sme boli schovaní. Bol to vlastne môj hrob, pretože štyri hodiny som bol zaživa pochovaný. Bolo to zvláštne pozerať sa na obrázok, kde som pochovaný a nado mnou sú kubíky zeminy,“ opisuje nepríjemné pocity držiteľ Ceny mesta Pro Urbe.

František Daniel sa v minulosti aktívne zúčastňoval stretnutí pamätníkov i za hranicami Slovenska. Dnes už mu to zdravie nedovoľuje. „Naposledy som bol v maďarskom Szolnoku, kde som dostal plaketu za aktívnu účasť pri vykopávaní jedného maďarského pilota. Ten bol zostrelený nad Štúrovom a dopadol pri dedinke Búč,“ prezradil František Daniel.

Okrem príbehov z vojnového obdobia bol predstavený i nový pamätník, ktorý bude spomienkou na tisíce obetí bombardovania mes­ta.

Čítajte tiež:
Nové Zámky si uctia obete bombardovania novým pamätníkom: Takto bude vyzerať, FOTO vnútri
Skoro ako naozaj: Streľba a výbuchy na Hlavnom námestí, FOTO
TOTO si nenechajte ujsť: Boje na Hlavnom námestí pripomenú oslobodenie mesta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM