Andrea Ballayová Rôzne

Ovocie v tekutom stave ?!

Colníci upozorňujú, že ovocie sa môže destilovať iba v legálnej pálenici.

V Nitrianskom kraji je v súčasnosti 26 legálnych páleníc. V okrese Nitra sú v obciach Čeladice, Horné Lefantovce, Jelenec, Jelšovce, Klasov, Mojmírovce, Nitra – Zobor, Veľké Zálužie a Vráble.
V okrese Nové Zámky v Dolnom Oháji, Gbelciach, Kolte a Šuranoch. V okrese Levice v Hronských Kosihách, Vyšnom nad Hronom a Žemberovciach. V okrese Komárno funguje pálenica v Komárne – Novej Stráži a v šalianskom v obci Neded.
V okrese Zlaté Moravce si pestovatelia môžu dať vypáliť ovocie priamo v Zlatých Moravciach a v obciach Skýcov, Tesárske Mlyňany, Čaradice, Topoľčianky a Velčice. V okrese Topoľčany zasa v Radošine, Solčanoch a Čeladinciach.

V Nitrianskom kraji v súčasnosti fungujú takmer tri desiatky legálnych páleníc, v ktorých si môžu dať drobní pestovatelia vyrobiť ovocné destiláty. Colný úrad Nitra v tejto súvislosti upozorňuje, že podľa platných predpisov sa môže alkohol vyrábať iba v evidovaných liehovarníckych závodoch. V usmernení, ktoré vydal v marci, sa uvádza, že v pálenici je možné vyrábať destilát len z vlastného dopestovaného ovocia, či z jeho kvasov, vrátane ovocných vín a hroznových vín, ktoré neobsahujú cudzie cukornaté alebo iné prímesi. „Polovičná sadzba dane sa uplatňuje na vyrobený destilát v maximálnom množstve 43 litrov čistého alkoholu, čo predstavuje 86 litrov 50-% destilátu za jedno výrobné obdobie pre jedného občana Slovenska a jeho domácnosť na území SR. Výrobným obdobím sa rozumie obdobie od 1. júla bežného roka do 30. júna nasledujúceho roka,“ uviedol hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher. Ako ďalej dodal, destilát vyrobený v pálenici sa nesmie ďalej predávať.
Pacher zároveň upozornil pestovateľov ovocia, že na Slovensku si nemôžu vyrábať destilát doma na vlastnom zariadení tak, ako je to napríklad v Maďarskej republike, kde si drobnopestovateľ môže doma sám vyrobiť 50 litrov ovocného destilátu pre vlastnú potrebu a z vlastného ovocia. „V prípade, že by na Slovensku ktokoľvek vyrobil lieh mimo legálnych liehovarníckych závodov, mohol by naplniť skutkovú podstatu trestného činu nepovolenej výroby liehu. Za výrobu väčšieho množstva liehu, ako aj za neoprávnené vyhotovenie alebo prechovávanie zariadenia na výrobu liehu hrozí trest odňatia slobody až na dva roky,“ upozorňuje Pacher.

zdroj: Tasr + autor foto: Pálenica Jelšovce

palenica
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM