Kristína Striešková Kultúra

Osobnosť, na ktorú sa nezabúda

Janko Kráľa patrí k osobnostiam, na ktorého život a dielo sa dodnes nezabudlo, a po ktorom sú dnes pomenúvané napríklad aj školy a ulice. A nielen tie v Zlatých Moravciach.

Spomienka na národného buditeľa Janka Kráľa je práve v týchto dňoch aktuálna, lebo od jeho príchodu do nášho mesta (25. februára 1862) uplynie v tomto mesiaci 150 rokov. Žil striedavo napríklad v Čadci, Martine, Kláštore pod Znievom, no posledných 14 rokov v Zlatých Moravciach. Na utorok 28. februára mesto pripravuje k 150. výročiu jeho príchodu do Zlatých Moraviec slávnostnú akadémiu. Spojená má byť s prezentáciou knihy venovanej životu Janka Kráľa v našom meste od autora MUDr. Rastislava Reháčka. //„V knihe Tekovskí chlipníci a divný Janko bude vystupovať mnoho významných predstaviteľov z tej doby – župani, šľachtici, Forgáčovci,“ //priblížil dielo svojim kolegom poslancom i predstaviteľom mesta na MsZ Ľudovít Chládek, a zároveň ich požiadal o finančnú podporu pre vydanie knihy.

//„Pri stretnutiach s pánom Reháčkom som sa náhodou dozvedel, že on už pred tromi rokmi napísal román o živote Janka Kráľa v našom meste. Sľúbil som mu, že urobím všetko preto, aby román bol vydaný v tomto roku, kedy si pripomenieme aj jeho 190. výročie narodenia.“ „Preto som na komisii pre kultúru, školstvo a mládež 1. februára 2012 predložil žiadosť o pomoc na prefinancovanie vydania románu o Jankovi Kráľovi z finančnej rezervy komisie. Komisia financie podmienila pozitívnou recenziou ku knihe a vypracovaním projektu, ktorý treba predložiť do konca februára na MsÚ.“ //Povedal nám poslanec Chládek.

Budem rád, keď vydanie knihy Mesto podporí Predseda komisie pre kultúru, školstvo a mládež Pavol Petrovič: „Pokiaľ je to naozaj hodnotná publikácia budem veľmi rád, keď jej vydanie Mesto podporí. Napriek všetkému je nevyhnutné postupovať podľa vlastných pravidiel (teda schváleného VZN). Podávanie žiadostí síce bolo do 31. 1., avšak niekto z mesta zrazu povedal, že termín sa predlžuje do 29. 2., čo je v rozpore so schváleným VZN. Aby došlo k zosúladeniu VZN s podávaním žiadostí, poslanci navrhli a schválili, aby sa ďalšie zastupiteľstvo posunulo o týždeň neskôr – na 23. februára, aby sa mohol prijať dodatok k platnému VZN, ktorý umožní pre tento rok podávanie žiadostí do konca februára.“ // Zapožičanie čestného názvu škole podlieha rôznym legislatívnym podmienkam S návrhom a dôvodmi prečo zapožičať Základnej škole na Robotníckej ulici čestný názov – Základná škola Janka Kráľa, prišiel poslanec Ľudovít Chládek na februárovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva. //„Totiž práve na dnešnej Robotníckej ulici žil Janko Kráľ so svojou rodinou väčšinu rokov (1863 – 1873), vtedy táto ulica mala názov Keglevičova a dom č. 7, v ktorom býval stál na mieste dnešného Klubu odborov. Dokonca aj časť pozemku Základnej školy bol v období jeho života ich záhradou, v ktorej sa Janko Kráľ často a rád zdržiaval. Takže tieto historické skutočnosti ma viedli k myšlienke navrhnúť na udelenie čestného názvu na počesť Janka Kráľa práve tejto škole. Pozitívne sa k návrhu musí vyjadriť aj zriaďovateľ školy, teda Mesto a v konečnom dôsledku najmä Ministerstvo školstva. Postup pri zapožičiavaní čestných názvov školám a školským zariadeniam musí byť v súlade so smernicou MŠ SR č. 1951/1999.“

Slávnostná akadémia k 150.výročiu príchodu básnika Janka Kráľa do nášho mesta sa uskutoční o 14.00hod v obradnej sieni MSKŠ.

Anna Mondočková

Janko_Kral_vyrocie
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM