Peter Klimant Rôzne

Originálne zlatomoravecké recepty: Ľudia nám prezradili, aké lahôdky si môžete urobiť z bazy

Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj Zlatomoravčania. Čo všetko sa z nej dá pripraviť a na čo všetko sa hodí?

Ilustračný obrázok k článku Originálne zlatomoravecké recepty: Ľudia nám prezradili, aké lahôdky si môžete urobiť z bazy
Zdroj: Dnes24.sk

Baza čierna je krík, ktorý nájdete u nás rásť v záhradách, na okrajoch lúk, ale aj po sídliskách. O tom, kde si môžete natrhať bazu v okolí Zlatých Moraviec sme vás už informovali v článku – Chutný zázrak z prírody menom baza: Viete, kde si ju v okolí Moraviec zadarmo nazbierať?

Baza sa používa na rôzne účely, účinná je proti nachladnutiu, keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody.

Bazový med s včelím peľom

Medzi obľúbené pochúťky z tejto rastlinky môžeme zaradiť domáci bazový med. Ivan z Topoľčianok si ho doma pripravuje pravidelne. Jeho verzia je bohatá na vitamíny a samozrejme i skvelo chutí.

„Je pravda, že domáci med, na rozdiel od včelieho medu, obsahuje najmä sacharózu. Samozrejme, záleží to od použitého cukru. Pokojne môžete skombinovať s trstinovým alebo hroznovým cukrom, čím získa určitý podiel glukózy. Aj preto som ho vylepšil pridaním včelieho peľu, čím získal bielkoviny, tuky, sacharidy, aminokyseliny, vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, draslík, kremík, vápnik, fosfor, síru, horčík, železo, jód, zinok, mangán a kyselinu pantoténovú ale hlavne veľmi výraznú arómu. A tým poslúži ako náhrada medu. Samozrejme, ako pri mede a pri každom druhu sladidla aj tu platí, všetko s mierou,“ hovorí Ivan o svojej verzii bazového medu.

Ako teda postupovať pri jeho príprave? „30 odstopkovaných a odchrobáčikovaných bazových kvetov necháme zovrieť v 1,5 litri vody a odstavíme na 24 hodín. Na druhý deň nálev scedíme, pridáme 2 kg kryštálového cukru, 1 polievkovú lyžicu kyseliny citrónovej a pomaly varíme 1,5 hodiny až kým med nezhustne. Ešte horúci med naplníme do malých pohárikov, pridáme kávovú lyžičku sušeného včelieho peľu a uzatvoríme viečkom,“ prezrádza svoj recept Ivan.

Palacinky s bazovým kvetom

Jedli ste už palacinky s bazovým kvetom? Vraj je to veľká pochúťka… Zlatomoravčanka Monika ich robieva každú sezónu a podľa jej slov sú v ich rodine veľkým hitom. Stačí si pripraviť klasické palacinkové cesto a k tomu samozrejme bazu, nezabudnúť na citrón.

„Prv si na chvíľu ponoríme kvety bazy do studenej vody, v ktorej je vopred zmiešaná citrónová šťava. Pripravíme si bežné palacinkové cesto. Kvety po vybratí z vody necháme odkvapkať a následne ich po jednom dáme do misky s palacinkovým cestom. Pomocou lyžičky ich v tom ceste obalíme. Následne vypražíme z oboch strán. To je celé,“ opisuje prípravu svojej pochúťky Monika.

Čítajte tiež:

Ako najlepšie vyrobiť domáci sirup z bazy

Baza čierna je veľmi výživná, nekonzumujte ju však surovú!

Na fotke: Bazový med od Ivana Klbika

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM