Samospráva

Oprava ciest v kraji: V pláne je aj dôležitý úsek pri Zlatých Moravciach

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pripravuje opravy a rekonštrukcie ciest za viac ako 18 miliónov eur. Na pláne je aj známy úsek medzi Topoľčiankami a Skýcovom.

Ilustračný obrázok k článku Oprava ciest v kraji: V pláne je aj dôležitý úsek pri Zlatých Moravciach
Zdroj: TASR

NSK zo svojho rozpočtu vyčlenil sumu 4,5 milióna eur, za ktoré plánuje opraviť celkovo 28 úsekov komunikácií vo všetkých siedmich okresoch kraja.

„Ten proces má svoju logiku a má aj istý model spravodlivosti. My sa snažíme prostriedky na opravy ciest delegovať na jednotlivé okresy tak, aby sa prepočítavali na hlavu obyvateľa. Takže po tejto stránke je to absolútne spravodlivé. Konkrétne úseky, ktoré budú rekonštruované, si už potom určujú samotní poslanci,“ vysvetlil predseda NSK Milan Belica.

Okrem svojich vlastných financií, chce kraj získať peniaze na opravu ciest aj prostredníctvom fondov Európskej únie (EÚ). Z týchto zdrojov má byť za vyše tri milióny eur zrekonštruovaný úsek od Topoľčianok po Skýcov. V pláne sú aj ďalšie úseky v rámci kraja. „My máme dostatok aj vlastných peňažných prostriedkov, ale na čo si ich budeme míňať, keď aj fondy EÚ ponúkajú priestor na využitie. Preto plánujeme opravy ciest II. triedy financovať práve takýmto spôsobom,“ povedal Belica.

Ako uviedol starosta obce Skýcov Tomáš Kolembus, ide o veľmi dôležitú správu pre ich obec. „Ešte nemáme vyhrané, ale je to prvý krok, že sa podáva samotná žiadosť,“ okomentoval celú vec.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM