Peter Klimant Rôzne

Operená atrakcia v Topoľčiankach: V miestnom parku pribudli nádherné pávy VIDEO

V Topoľčianskom parku pribudla nové atrakcia zo zvieracej ríše. Slovenské lesy tam zakúpili pávy, ktoré už čoskoro budú voľne chodiť po celom areáli parku. Pozrite si foto a video týchto farebných operencov.

Ilustračný obrázok k článku Operená atrakcia v Topoľčiankach: V miestnom parku pribudli nádherné pávy VIDEO
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Pávy boli do Topoľčianského parku nedávno zakúpené zo Zoologickej záhrady Bojnice. Veľké operence sa v areáli zámku chovali už oddávna. Pravdepodobne k nim patrili aj pávy. „V parku sme začínali s labuťami, lebo tie tu boli tradičné. Nevedeli sme, či tu pávy v minulosti boli a či nie. Žiadne konkrétne materiály sme o tom nenašli. Z toho, že pri všetkých zámkoch pávy boli, sme vyvodili, že pravdepodobne boli aj tu. Vybrali sme teda v parku lokalitu – južné jazierko, kde sme ich umiestnili,“ prezrádza Vladimír Lukoťka, vedúci správy zo Slovenských lesov.

Jedná sa o tri kusy modrých korunkovaných pávov – pavus cristatus. Slovenské lesy zakúpili dvoch mladých samcov a jednu sliepku. Týmto však nekončia a v budúcnosti plánujú stádo rozšíriť. „Chceme ešte kúpiť dve pávie sliepky, aby sme z toho mali chovné stádo. Predpokladáme, že by bol z toho normálny chov, ktorý by sa rozmnožoval,“ povedal Lukoťka. Ako ďalej prezradil, keď bude stádo príliš veľké, poputujú niektoré kusy do zoologických záhrad.

Pávy boli do topoľčianskeho parku privezené šiesteho augusta. Zatiaľ sú zavreté v oplotenej ohrade, v ktorej budú až do konca septembra. Podľa Lukoťku si len takto navyknú na svoje nové prostredie a budú sa tam vždy vracať. Od konca septembra budú ich klietky otvorené stále a farební operenci tak budú mať voľný pohyb po celom areáli.

Lukoťka priznal, že rátajú s tým, že pávy sem-tam aj ujdú. „Oni môžu preletieť do okolitých záhrad, ale keď sa naučia, tak sa vždy vrátia. To, že ujdú a budeme ich ďalej hľadať je však isté,“ prezradil. Jedná sa o plaché zvieratá, ktorých sa návštevníci obávať nemusia. Lukoťka sa skôr obáva niektorých ľudí, ktorí môžu pávy plašiť. „Obávame sa psíčkarov, ktorí nerešpektujú, že pes sa nemôže mať na voľno. Ďalší problém sú cyklisti, ktorí by ich rovnako plašili,“ povedal. V parku je ich jediným priamym predátorom líška. „Ubránia sa škriekaním a keď vycítia problém, rýchlo sa vedia vyštverať do koruny stromov,“ dodal vedúci správy.

Farební operenci z topoľčianskeho parku sa kamery trošku boja
1
Galéria
V topoľčianskom parku pribudli noví zvierací nájomníci
10
Galéria
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM