Samospráva

Odpadky a veľká burina: Dočká sa park mauzólea Migazziovcov revitalizácie?

Národná kultúrna pamiatka Park s mauzóleom rodiny Migazziovcov na tom podľa niektorých občanov nie je dobre. Ľudom prekáža viacero vecí. Bude sa s tým niečo robiť?

Ilustračný obrázok k článku Odpadky a veľká burina: Dočká sa park mauzólea Migazziovcov revitalizácie?
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Park s mauzóleom rodiny Migazziovcov je obľúbeným miestom mnohých Zlatomoravčanov, no i turistov, ktorí zavítajú do nášho mesta. V roku 1996 bol celý areál aj s mauzóleum dokonca vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku a chránený areál. Podľa niektorých ľudí je však súčasný stav parku žalostný a malo by sa s tým začať niečo robiť.

Problémov je viacero

„Prešiel som sa po parku, stretol som aj návštevníkov, ktorí boli taktiež znechutení starostlivosťou o túto pamiatku. Pri hrobke je veľa odpadkov, tráva (burina) nevykosená, živý plot okolo hrobky je značne poškodený požerom húseníc, suchý smrek je zdrojom podkôrneho hmyzu, koše a lavičky rozbité,“ upozorňuje občan Ľubo miestnu samosprávu prostredníctvom online služby Odkaz pre starostu.

K problému sa vyjadrili Technické služby mesta, ktoré sa starajú o všetky mestské zelené plochy. Ako uviedli vo svojom vyjadrení, súčasný stav tohto parku si uvedomujú. „Tráva sa počas roka kosila, avšak vzhľadom k veľkej zelenej ploche mesta sa nie vždy dá pokosiť celý park viackrát (je upravený aspoň popri chodníkoch). Upratovanie bolo naplánované, avšak nám do toho prišlo nepriaznivé počasie. Po ustúpení mrazov a rozpustení snehu bude park dôsledne vyčistený,“ prisľúbil mestský podnik.

Revitalizácia parku

Ako ďalej uviedlo vedenie Technických služieb, koncom roka 2016 podalo mesto Zlaté Moravce žiadosť o udelenie grantu s názvom projektu: Revitalizácia parku Migazzi v Zlatých Moravciach. V marci 2017 by podľa ich slov mal byť zverejnený zoznam podporených projektov. „V prípade, že náš projekt bude podporený, okamžite pristúpime k revitalizácii parku,“ uviedli Technické služby mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM