Monika Földešiová Rôzne

Od revolúcie ubehlo 23 rokov

Dnes si Slovensko pripomína Deň boja za slobodu a demokraciu. Od roku 2001 je tento deň štátnym sviatkom Slovenskej republiky. Viaže sa k spomienke na študentskú demonštráciu v Prahe z roku 1989 pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva, ktorá predznamenala začiatok nežnej revolúcie.

Ilustračný obrázok k článku Od revolúcie ubehlo 23 rokov
Zdroj: Webnoviny.sk

Už 16. novembra slovenskí vysokoškolskí a stredoškolskí študenti zorganizovali protestnú demonštráciu v podvečerných hodinách v Bratislave, ktorej sa zúčastnilo približne 300 ľudí. O deň neskôr sa na pražskom Albertove zišli študenti pražských vysokých škôl pri pietnom akte na spomienku zatvorenia českých vysokých škôl v roku 1939 nacistickým Nemeckom.

Študenti vtedy vyšli do ulíc s protikomunis­tickými heslami. Po skončení oficiálnej časti sa dav vydal do centra mesta. Za Národným divadlom im špeciálne jednotky zahatali cestu. Študenti niesli štátne zástavy, spievali a skandovali požiadavku na zmenu pomerov v ČSSR. Príslušníci Zboru národnej bezpečnosti proti nim veľmi razantne zakročili, študentov brutálne zbili. Na obranu študentov sa vtedy postavili umelci a široká verejnosť.

„Manifest solidarity v celočeskoslo­venskom meradle sa stal v konečnom dôsledku manifestom boja za slobodu a najsilnejším impulzom smerujúcim k pádu komunistickej totality v Československu,“ povedal historik František Neupauer.

November 1989 sa stal podľa generálneho biskupa Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) Miloša Klátika výzvou na uvažovanie, čo s nadobudnutou slobodou. „Mnohokrát si ľudia zamenili slobodu s anarchiou,“ uviedol generálny biskup.

Podľa Klátika je rozhodujúce vychovávať generáciu, ktorá vnútorne bude taká silná, že sa bude vedieť v slobode rozhodnúť slúžiť spoločnosti. „Toto je najdôležitejší moment, že nie vonkajším obmedzovaním, ale pretransformovať vnútornú slobodu do rozhodnutia, že sám sa rozhodnem pre službu iným ľuďom. Toto mnohí nepochopili a začali buď s anarchiou, alebo urážaním určitých ľudí, alebo skupiny ľudí, obmedzovaním. Nemyslím si, že toto je tá dobrá cesta,“ dodal generálny biskup.

Klátik vyzval politikov, aby vniesli do politiky určitú politickú kultúru, pretože dávajú aj vzor pre ostatných ľudí. „Čím väčšia bude kultúra od týchto špičiek, ale aj od akademických špičiek, osobností tohto národa, tým väčší bude vzor pre čím väčšie množstvo aj mladých ľudí. To sa zúročí po mnohých rokoch a ovocie budeme vidieť neskôr,“ uzavrel generálny biskup.

Nežná revolúcia
2
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM