Peter Handzuš Rôzne

Od 13. hodiny budú lekári štrajkovať

Únia lekárov špecialistov vyhlásila na dnes protestný deň.

Na prerušenie poskytovania zdravotnej starostlivosti dnes od 13.00 h do 14.00 h vyzvala Slovenská lekárska únia špecialistov (SLÚŠ) všetkých lekárov na Slovensku. Ako uviedol ešte 25. februára prezident SLÚŠ Andrej Janco, lekári by sa v tomto čase mali venovať administratívnej činnosti, alebo si vybrať náhradné voľno. Tým by vyjadrili podľa neho podporu Dňu protestu slovenských lekárov proti situácii, ktorá vládne v zdravotníctve.

„Lekárske povolanie v SR je ohrozené do takej miery, že jedinou možnosťou veľmi často ostáva len odchod za prácou do zahraničia,“ uviedol Janco pred novinármi. Dodal, že lekári dúfajú, že poslanci parlamentu zohľadnia návrhy SLÚŠ ešte pred tým, ako dôjde k masovému odchodu lekárov tak, ako je to v Čechách.
„Nie je čas tváriť sa, že podstatné je schvaľovanie ziskov pre súkromné zdravotné poisťovne, pretváranie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti, realizácia navrhnutých, absolútne asociálnych predstáv o pripoistení, vnucovanie protiústavne koncipovaného eHealthu, alebo odovzdávanie super ziskového úrazového pripoistenia súkromným zdravotným poisťovniam. Podstatné je udržať odbornú pracovnú silu na Slovensku, v nemocniciach, v súkromných ambulanciách a všade tam, kde ju potrebuje občan, skôr, ako sa zdevastuje úplne,“ prehlásil Janco.

Lekári preto žiadajú zvýšenie reálnych platov všetkých lekárov a platieb za výkony súkromným ambulanciám minimálne na úroveň platov a platieb lekárov v Čechách. Žiadajú tiež zmenu systému financovania zdravotníckych zariadení, zrovnoprávnenie podmienok financovania zdravotníckych sektorov či rekonštrukciu siete zdravotníckych zariadení.
„Lekárska verejnosť bola vylúčená z akéhokoľvek rozhodovania. Upozorňujeme, že predpisovanie účinnej látky a ponechanie výberu lieku na lekárnika ohrozí životy mnohých pacientov,“ zdôraznil prezident SLÚŠ. Doplnil, že je potrebná okamžitá zmena aj v systéme ďalšieho vzdelávania lekárov, zastavenie roky trvajúcej mediálnej vojny voči lekárom a prijatie účinných opatrení voči neodôvodneným sťažnostiam na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
„Prenos zodpovednosti za chyby zdravotníckeho systému, spôsobené nedostatkom financií, na lekárov už nemienime viac tolerovať,“ vyhlásil Janco, pričom dodal, že v rozvoji slovenského zdravotníctva absentuje perspektíva a strategický cieľ.

Podľa prezidenta SLÚŠ boli požiadavky lekárov doručené všetkým klubom NR SR s požiadavkou, aby sa k nim v krátkom čase poslanci vyjadrili a aj sa zasadili za ich presadenie. „Podľa toho, aké stanovisko k nim jednotlivé kluby zaujmú, budeme hodnotiť aj my, ako mienkotvorní voliči, ich prínos pre slovenské zdravotníctvo,“ uzavrel Janco.

Podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR tak lekári namiesto konštruktívneho dialógu zvolili výzvu, ktorou občanom dokázali, že nemajú problém hazardovať s ľudskými životmi a zdravím pacientov.
„MZ SR rešpektuje právo SLÚŠ vyjadriť názor na situáciu v slovenskom zdravotníctve. Zároveň verí, že lekári budú rešpektovať Hippokratovu prísahu a budú mať zodpovedný prístup k pacientom a výzvu na prerušenie poskytovania zdravotnej starostlivosti neprijmú,“ uviedla v reakcii pre TASR hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová.
Rezort, rovnako ako aj SLÚŠ, má podľa jej slov výrazný a úprimný záujem na vytvorení lepších podmienok v slovenskom zdravotníctve tak pre pacientov, ako aj pre lekárov a zdravotníckych pracovníkov. „Pracujeme v reálnych podmienkach, kde nikto nemá ‚čarovný prútik‘ a preto jediná cesta, ako zvýšiť úroveň zdravotníctva a stabilizovať finančnú situáciu v sektore, sú systémové zmeny,“ podotkla Zollerová.

Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti podľa jej slov prinesie podstatné zvýšenie efektivity hospodárenia jednotlivých zdravotníckych zariadení, výrazne sprísni zodpovednosť manažmentov. Projekt e-Health zase prinesie moderné benefity pacientom a zlepší možnosti kontroly zo strany samotných občanov pri poskytovaní zdravotníckej starostlivosti. „Účelom pripoistenia je zabezpečiť sektoru zdravotníctva viac tak potrebných zdrojov a poistencom širšie možnosti vo výbere kvalitnej zdravotnej starostlivosti,“ podotkla.

Ministerstvo má podľa hovorkyne prioritný záujem na zvýšení platového ohodnotenia lekárov a zdravotníckeho personálu. Práve preto prijíma množstvo systémových zmien od transformácie nemocníc až po liekovú politiku. Ich cieľ je podľa Zollerovej jasný – stabilizovať finančnú situáciu zdravotníckych zariadení a vytvoriť podmienky na rast mzdového ohodnotenia.
„Žiaľ, SLÚŠ tieto aktivity nevidí a nechce vidieť. Rezort zdravotníctva by privítal namiesto podobných výziev konštruktívnu diskusiu v kontexte reality, ktorej sa nikdy nebránil,“ skonštatovala.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM