Webnoviny - Rôzne

Obyvatelia v Beladiciach chcú zmeniť názov obce

V Beladiciach v okrese Zlaté Moravce spisujú obyvatelia petíciu za zmenu názvu obce. Chcú doň zakomponovať názov najväčšej časti dediny Veľké Chrašťany.

BELADICE 1. augusta (WEBNOVINY) – Podľa starostu vyburcovalo ľudí to, že pri nedávnom svätom prijímaní farár povedal Farnosť Beladice a nie Farnosť Beladice – Veľké Chrašťany. Chrašťanov sa to dotklo. Beladice sa skladajú zo štyroch častí – Beladice, Veľké Chrašťany, Malé Chrašťany a Pustý Chotár. Názov Beladice dedina používa už od roku 1976.

„Chyba sa spravila pred tými vyše 30-timi rokmi, vtedy mali za to bojovať, lebo v skutočnosti Veľké Chrašťany sú najväčšia časť obce,“ myslí si starosta Miroslav Lisý.

Petícii veľké šance na úspech nedáva, podľa neho ju podporujú najmä starší obyvatelia Chrašťan. „Je to podľa mňa nereálne, veľmi veľa financií by to stálo a obce teraz peniaze nemajú, tak neviem, kto by to zaplatil,“ skonštatoval Lisý. Obec aj obyvatelia by si museli vymeniť všetky dokumenty a zmeniť svoje trvalé bydlisko. Názory obyvateľov na zmenu názvu obce sa rôznia.// „Je to veľká hlúposť. Skôr si myslím, že Beladice – Pustý Chotár je väčšia časť ako Veľké a Malé Chrašťany. Ja som za to, aby zostal názov Beladice, “ povedala Eliška Furdová. //„Beladice sú už aj na mapách, je to zbytočné teraz meniť,“ súhlasila Danka Levická.

Zmenu názvu by privítala obyvateľka Chrašťan Lýdia Méresová. Najväčšou časťou obce podľa nej vždy boli Veľké a Malé Chrašťany a nevie, prečo obec nazvali Beladice. Petícia však podľa nej nemá plnú podporu ani u všetkých Chrašťanov. //„Mladí nemajú nejakí záujem, aby sa to menilo, oni sú už na to zvyknutí a starší to niektorí podpísali, iní zas nie,“ //povedala.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM