Rôzne

Obec Hostie si uctila padlých hrdinov: Pietnu akciu podporili aj vojaci z Levíc

Dedinka Hostie si pripomenula smrť svojich dvoch partizánskych hrdinov, ktorí položili životy za obec. Už po 72-ty krát sa tu na ich pamiatku uskutočnila pietna akcia.

Ilustračný obrázok k článku Obec Hostie si uctila padlých hrdinov: Pietnu akciu podporili aj vojaci z Levíc
Zdroj: Ozbrojené sily SR

15. januára roku 1945 položili svoj život partizáni Michal Jurka z obce Pozdišovce a Mochal Olejára z obce Vyšný Slavkov za obec Hostie. Tento deň, 15. január, je od skončenia 2. svetovej vojny sviatkom obce. To, že obec nezabúda na svojich hrdinov, svedčí aj memoriál, ktorý sa v dedinke konáva pravidelne.

Tento rok sa konal v nedeľu 15. januára. Súčasťou memoriálu bola svätá omša, po ktorej nasledovalo slávnostné kladenie vencov. Súčasťou spomienky boli aj bežecké preteky, ktoré obec Hostie usporadúva od roku 1946 nepretržite až dodnes.

Memoriálu sa zúčastnili aj príslušníci Ozbrojených sil SR. „Po svätej omši bol zorganizovaný pietny akt kladenia vencov na hroby padlých vojakov na miestnom cintoríne a v centre obce pri Pamätníku obetí SNP, ktorého sa v mene ministra obrany SR a náčelníka GŠ OS SR zúčastnil zástupca veliteľa Vzdušných síl brigádny generál Miroslav Lorinc a zástupca veliteľa 1. mechanizovanej brigády Topoľčany plukovník Miroslav Fázik,“ informovali Ozbrojené sily Slovenskej republiky. Ako ďalej uviedli, organizačne pietu podporili príslušníci levického 13. mechanizovaného práporu vyčlenením čestnej jednotky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM