Kristína Striešková Rôzne

Nový prednosta ohlásil zmeny: Magistrát sa má sťahovať

Od 14. mája riadi radnicu v Zlatých Moravciach nový prednosta Ľubomír Martinka. Ten po pár dňoch ohlásil prvé veľké zmeny. Chce presťahovať mestský úrad do dôstojnejších priestorov. K tým patrí budova bývalého Miestneho národného výboru.

Celý úrad vrátane mestskej polície by sa mal presťahovať do budovy bývalého Miestneho výboru na Bernolákovej ulici, ktorý je už viac rokov zatvorený. Naposledy tam sídlilo rehabilitačné stredisko. Ako dôvod zmeny sídla nový prednosta uviedol, že v súčasnej budove nie sú vhodné podmienky pre zamestnancov ani pre občanov. Poukázal na malý komunikačný priestor medzi klientom a pracovníkom kancelárie prvého kontaktu (pozn. redakcie: bývalá matrika), ktorý je zhruba dva metre štvorcové.

„Sú tu malé priestory, na chodbách sú rôzne stoličky, stoly a nie patričné nástenky, ktoré by tam mohli byť, ľudia tam čakajú na chodbách pred malými kumbálmi. V tomto prostredí sa nemôže dobre cítiť zamestnanec ani občan,“ vyslovil svoje pocity prednosta. Hovoril aj o nedostatku parkovacích miest.

Málo parkovacích miest[/size][/co­lor]

„Ak príde viacej občanov, neviem kde tu budú parkovať. Pretože na Ulici 1. mája máme 5 – 6 parkovacích miest, potom máme jednosmerku a vlastný dvor. Ľudia nemajú kde parkovať. Migrujú na bicykloch. Niektoré veci chceme dať aj mimo mestský úrad, aby sme sa komunikačne priblížili k ľuďom. Hlavne starším a mamičkám,“ hovorí o vysunutom pracovisku prednosta. „Návrh máme, ale najskôr si ho musíme rozmeniť na drobné.“

Priestory bývalého miestneho národného úradu však musia prejsť rekonštrukciou, a určite aj kotolňa a kúrenie. Náklady na obnovu mesto zatiaľ nevyčíslilo. Po rekonštrukcii majú byť priestory jednak dôstojnejšie a rovnako prístupné verejnosti.

„V utorok sme zriadili pracovnú komisiu. Začíname robiť vlastnými silami. Začali sme s vetraním. Na práce v interiéri ako sú opravy sanity, máme vlastných ľudí. Skúma sa elektrika, slaboprúd. Dátum sťahovania stanovený zatiaľ nie je. Diagnostika nám povie, v akom stave sú potrubia, kotolňa a ďalšie rozvody. Chceme to urobiť čo najrýchlejšie a kvalitne."

Primátor Peter Lednár tvrdí, že Ľubomír Martinka má najlepšie predpoklady uviesť jeho projekty do života, ktoré majú ďalej slúžiť v prospech skvalitňovania života občanov Zlatých Moraviec. K tým patria aj nové priestory pre mestský úrad.

Martinka je tretím prednostom[/si­ze][/color]

Peter Lednár je vo funkcii primátora od januára 2011, za rok a štvrť odvolal už dvoch prednostov (prvým bol Peter Pecho). Ľubomír Martinka je Lednárovým tretím prednostom. Vo funkcii prednostu nahradil Jána Jamricha, ktorého primátor Peter Lednár odvolal v apríli, deň po poslednom rokovaní zastupiteľstva. K dôvodom odvolania sa nechcel primátor vyjadrovať. Martinka je rodák zo Zlatých Moraviec, žije v Nitre. Podľa primátora patrí k odborníkom a má skúsenosti zo samosprávy. Pätnásť rokov pracoval vo sfére štátnej správy a samosprávy. Viac o personálnych zmenách na radnici [link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.132533_Od­volaneho-Jamricha-by-mal-nahradit-Martinka-z-Nitry]čítajte TU [/link]a [link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.133825_Zme­ny-na-radnici:-Novym-prednostom-je-Moravcan-Martinka]TU![/lin­k]

Päť rokov ako prednosta mestského úradu pôsobil v Nitre. Bol riaditeľom Výstaviska Agrokomplex v Nitre. Medzi posledné činnosti patrí konzultácia projektov súkromného sektora a verejnej správy pre českú pobočku Central European Management Inteligence Limited. V posledných komunálnych voľbách kandidoval do nitrianskeho mestského zastupiteľstva za Stranu patriotov, neúspešne. Na tlačovej konferencii viackrát zdôraznil, že je nezávislý človek a členom Strany patriotov nikdy nebol. Martinka má 48 rokov, je ženatý, má troch synov.

Anna Mondočková

Stahovanie_ms_uradu
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM