Veronika Kalinová Rôzne

Nový podnik na spracovávanie plastov? Niektorým Zlatomoravčanom sa plány nepozdávajú!

Zlatých Moravciach má vyrásť nová prevádzka, ktorá sa bude zaoberať energetickým zhodnocovaním plastov. Vzniknúť by tak malo 96 nových pracovných miest. Niektorým Zlatomoravčania sa však zámer nie veľmi páči.

Ilustračný obrázok k článku Nový podnik na spracovávanie plastov? Niektorým Zlatomoravčanom sa plány nepozdávajú!
Foto: Katarína Oravská

Ako sme informovali, v našom meste chcú investori otvoriť podnik na spracovávanie plastov. V jestvujúcej priemyselnej hale v priemyselnom areáli v severnej časti mesta by malo byť umiestnených šesť samostatných prevádzok. Projekt je v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Podľa predloženej dokumentácie plánujú investori vytvoriť spolu 96 pracovných mi­est.

Detaily o novom podniku

Termín začiatku výstavby je predbežne naplánovaný na prvý štvrťrok tohto roka, výstavba by mala byť ukončená v poslednom kvartáli tohto roka. Predpokladané investičné náklady na prevádzkovú jednotku predstavujú 12 až 15 miliónov eur, spolu na technologický celok 72 až 90 miliónov eur. Vstupnou surovinou by mala byť zmes odpadových recyklovaných plastov, dreva a papiera, dovážaná z Talianska vo forme lisovaných kociek. Celá produkcia elektrickej energie z energetického centra bude dodávaná do verejnej elektrickej siete.

Čo na to Zlatomoravčania?

Reakcia na tento podnikateľský zámer bola u Zlatomoravčanov rôzna. Mnohým sa projekt pozdáva, hlavne pre nové pracovné možnosti. Márii (31), ktorá je už dva roky nezamestnaná, sa táto novinka páči. „Som rada, že sa v našom meste zníži nezamestnanosť a je tu šanca, že si mnoho Zlatomoravčanov môže nájsť stabilnú prácu. Ja som určite za, pretože je potrebné privítať akýkoľvek projekt, ktorý dá šancu nezamestnaným,“ povedala Mária.

Podobného názoru je aj Lukáš (27), ktorý je od skončenia vysokej školy nezamestnaný. „Prečo nie? Určite je to lepšie, ako vôbec nič.“

Avšak padlo aj mnoho negatívnych pohľadov na vec. Jozef (44) má na vec nasledovný názor: „Bol by som rád, kebyže vzniknú nové pracovné možnosti, ale nie za cenu, že zo Zlatých Moraviec sa stane skládka odpadu.“

Jana (55) si o príchode investorov myslí, že ide o využívanie zlej ekonomickej situácie mesta. Podľa jej slov sa najviac obáva znečistenia ovzdušia a toho, že naše deti budú vyrastať v nečistom prostredí. V diskusii sa vyjadril aj náš čitateľ Ján, ktorý je takisto nespokojný s týmto projektom. „Nevznikne nám takýmto zhodnocovaním len iný druh (toxického) pevného, kvapalného aj plynného odpadu? Nestačí nám ten, čo tu už máme, vrátane rádioaktívneho neďaleko?“ vyjadril svoj názor Ján v diskusii pod článkom, v ktorom sme informovali o novom zámere.

O názor k tejto téme sme požiadali aj vedenia mesta Zlaté Moravce. Budeme vás ďalej informovať.

Moravce 24/tasr

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM