Kultúra

Novinka na jeseň v Mestskom múzeu: Uvidíme Minulosť našej každodennosti

Mestské múzeum Zlaté Moravce si na jeseň pre nás pripravilo ďalšiu zaujímavú výstavu. Uvidíme dobové motívy, rôzny materiál, iný tvar na predmetoch, ktoré sa používali dennodenne a mnohé sa používajú i dnes, no predsa sú odlišné. Čaká nás Minulosť našej každodennosti.

Ilustračný obrázok k článku Novinka na jeseň v Mestskom múzeu: Uvidíme Minulosť našej každodennosti
Zdroj: Dnes24.sk

Ponitrianske múzeum v Nitre pripravilo zo svojich zbierok vo svojej pobočke Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach výstavu predmetov, ktoré boli súčasťou každodenného i slávnostného spoločenského života. Pod názvom „Minulosť našej každodennosti“ ju budeme môcť vidieť od 17.októbra a otvorená bude až do 2. decembra 2016.

Vecičky rôzneho druhu

„Z jedálenského servisu je pozoruhodnou polievková misa známej anglickej značky Wedgwood a českej značky Rosenthal, no zaujímavé svojou ornamentálnosťou sú i sklenené nápojové súpravy z 2. pol 19. storočia a karafy. Oči gurmánov kávy a čaju poteší napríklad súprava z japonského porcelánu, či secesná kameninová čajová súprava s typickým kvetinovým dekórom vyrobená pravdepodobne na objednávku grófa Migazziho a samovar z konca 19. storočia. Zaujímavý je i ručný šľahač na smotanu z konca 19. storočia, ktorý dnes nahradil elektrický,“ informovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Na svoje si na výstave prídu aj milovníci tabaku. Obdivovať budú môcť vystavené fajky z morskej peny Meerschaum, nitrianske fajky, ale i drevené pipatórium a strieborné tabatierky. Ďalšou zaujímavosťou na výstave budú veci slúžiace na úpravu ženského vzhľadu.

Výstava vhodná pre žiakov

„Okrem secesného zrkadla, ktoré nemôže chýbať pri upravení zovňajšku si dámy, ktoré nosia dnes s obľubou klobúk môžu pozrieť rôzne klobúkové ihlice. Zaujímavé sú i náramky s typickým rastlinným motívom zo striebra a alpaky. Na výstave sa prezentujú i doplnky, ktoré sa nosili na spoločenské udalosti, ako napr. secesný vejár z pštrosích pier, koráliková taštička, vyšívaná kabelka i divadelný ďalekohľad,“ povedala Packová-Zahradárová, podľa ktorej je výstava vhodná pre žiakov základných a stredných škôl na doplnenie vedomostí a zručností získaných v školských ľaviciach z predmetu dejepis.

Môže vás zaujímať:

Zlatomoravecké múzeum slávi tento rok výročie: Od jeho vzniku uplynulo 120 rokov

Len zopárkrát v roku: Mauzóleum rodiny Migazziovcov bolo otvorené, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM