Kristína Striešková Od Vás

November 1989 - čo sa odvtedy zmenilo?

17.november sa viaže k spomienke začiatok pádu komunistického režimu v Československu a na študentskú demonštráciu v Prahe, ktorá predznamenala začiatok nežnej revolúcie. Čo však priniesol november vo vzťahu bežný občan a sloboda?

Mnohí ľudia, najmä tí skôr narodení, nostalgicky spomínajú na komunistické časy istoty. Mali istú prácu, lacné potraviny. To sa po novembri 1989 zmenilo. Preto je pochopiteľná nespokojnosť časti obyvateľstva so svojím sociálnym postavením. Poznám ale väčšinu takých, ktorí vravia, že november 1989 priniesol slobodu. Už sa nemusia báť odpočúvania telefonátov, či nenápadne parkujúcich áut pred ich domami. Spomínajú aj na to, ako sa nemohli zamestnať, študovať na školách, či dostávali výpovede pre rôzne divné dôvody. Ako je to v súčasnosti? Stačí ak sa pozrieme do štátnej správy či samosprávy. Ak sa zmení politická garnitúra pri moci, je zrejmé, že o miesta prídu takmer všetci, ktorí tu pracovali za predchodcov. Na odborné znalosti sa pritom vôbec nehľadí. Aj na internete sa stáva, že zmiznú názory, ktoré niekomu nesedia. Čo si teda dnes ľudia myslia o udalostiach novembra? Mladým ľuďom zväčša tento dátum nič nehovorí a nevyvoláva žiadnu emóciu. Dnešní štyridsať aj viacroční hovoria o šťastných dňoch nádeje, keď prirodzená túžba po slobode, spravodlivosti a pravde zjednotila veľký počet ľudí. Hovoria aj o tom, že vtedy sa k slovu dostal každý, kto mal chuť niečo povedať. Teraz? Bežný občan sa stáva novodobým otrokom. Obhliadnime sa okolo seba. Sú tu stále ľudia, ktorí si zasluhujú obdiv a uznanie aj po rokoch za svoj postoj v tých dňoch a nasledujúcich rokoch. Aj dnes a v našom meste žijú odvážni ľudia, ktorí sa neboja zvýšiť hlas, zdvihnúť varovný prst, keď treba. Hľadajme ich tam, kde sa rozhoduje o nás – v mestskom zastupiteľstve.

A Čo priniesol november v médiách?

Pozitíva zmien a následných procesov – prístup k novinárskemu povolaniu má oveľa väčší počet talentovaných ľudí, vznikli nové oblasti novinárskych činností (pôsobenie v súkromnej televízii, v malých lokálnych printových periodikách). Negatíva – nedostatok profesionality, pocitu zodpovednosti, odbornosti. Kvalifikačným predpokladom novinárskeho povolania je VŠ, dôležitá je aj prax. Novinári majú odhaľovať problémy, sledovať ich riešenie. Na miestnej úrovni sa väčšinou zabúda, že novinár má osloviť aj opozíciu. A tak prinášanie objektívnych správ, mnohokrát naráža na odpor. Aký má byť novinár? Nikto nebude proti, ak sa nad tým zamyslíte, že mal by sa riadiť novinárskou etikou. Etika novín a novinárov je presne taká aké je naša spoločnosť, obec či mesto. Neupierajme našim čitateľom objektívne informácie, potrebné pre slobodné vytváranie názorov.

Autor: Anna Mondočková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM