Richard Pročka Kultúra

Nová kniha mení pohľad na dejiny

Nazreli sme do literárnej kuchyne PaedDr. Piusa Bieleho, ktorý pripravuje svoju najprogresívnejšiu knihu o našich dejinách.

Dlhoročný pedagóg a bývalý poslanec NR SR žijúci v Zlatých Moravciach, autor kníh Milénium Tekova a Tekov 2, sa tento krát zameral na prvopočiatky našich slovanských dejín, ale kriticky prihliada aj na novšiu históriu. Knihe predchádzala séria článkov, ktoré uverejňoval za posledné dva roky v Tekovských novinách. Počas práce na knihe, ktorá nesie titul Pohľad na historický vývoj Slovanov a Slovákov, si preštudoval viac ako dvesto literárnych prameňov. Čerpal z diel o histórii od autorov rôznych období počnúc Homérom a končiac súčasníkmi. Všetko dopĺňa poznatkami z archeológie, teológie, jazykovedy a výskumov genetiky.

Teória Piusa Bieleho odhaľuje fakty v nových súvislostiach a stavia sa do opozície voči oficiálnym dejinám, ktoré podľa slov Piusa Bieleho ovláda diktovaný akademizmus. Hodlá tak svojou knihou napraviť nejeden omyl spojený s najstaršou históriou Slovanov, ale aj novšími obdobiami vrátane súčasnosti. Tak sa napríklad čitatelia budú môcť dozvedieť, že Slovania sa na naše územie dostali oveľa skôr, ako uvádzajú učebnice a mnohé odborné publikácie. Vo svojej teórii naznačuje ich prítomnosť už niekoľko tisícročí pred našim letopočtom. Okrem toho predpokladá ich príchod na naše územie zo strednej Ázie cez oblasť Egejského mora a vznik slovanskej hlaholiky, ktorú poznal podľa jeho slov už napríklad sv. Hieroným, presúva do starších dejín o celé stáročia. V tejto otvorenej nekonvenčnej publikácii sa čitatelia dozvedia veľké množstvo ďalších prekvapivých zistení, ktoré vážne naštrbujú náš doterajší názor. Pius Biely nám už čoskoro ponúkne alternatívny pohľad, ktorý nám má rozšíriť možnosti, ako nazerať na naše dejiny.

V týchto dňoch majú v rukách texty nitriansky biskup Mons. Viliam Judák a doc. František Vnuk, ktorých autor požiadal o ich recenziu. Rovnako sa začína Pius Biely ohliadať po sponzoroch, pretože len od nich závisí, kedy kniha uzrie svetlo sveta. Sám hovorí, že uvíta akúkoľvek pomoc z radov jeho priaznivcov a všetkých, ktorí majú záujem rozšíriť svoj obzor o nový a progresívny príbeh našich predkov.

Naša redakcia vás bude o vydaní publikácie včas informovať.

Foto ilustračné: Ideová rekonštrukcia Mikulčického hradiska (zdroj: www.blog.sme.sk)

Nová kniha mení pohľad na dejiny
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM