Rastislav Búgel Rôzne

Nitrania môžu obdivovať vzácne náboženské exponáty: Kniha z nehorľavého papiera aj Biblia z Papuy!

Viac ako 200 exponátov vzácnych kníh, ktoré sú napísané v rôznych svetových jazykoch, si budú môcť pozrieť návštevníci nitrianskej Synagógy.

Ilustračný obrázok k článku Nitrania môžu obdivovať vzácne náboženské exponáty: Kniha z nehorľavého papiera aj Biblia z Papuy!
Zdroj: Dnes24.sk

Od utorka 2. júla do nedele 6. júla bude v priestoroch nitrianskej Synagógy prebiehať putovná výstava biblií. „Cieľom je priblížiť Bibliu – knihu kníh, nielen z pohľadu historického, ale aj ako posolstvo k súčasnému človeku,“ informuje Ľudmila Synaková.

Putovná výstava Biblií je výsledkom projektu pod názvom Biblia na cestách po Slovensku, ktorý bol inšpirovaný podobnou výstavou v Českej republike. Je to výsledok viac ako polročnej usilovnej snahy organizátorov, ktoré prinieslo výsledky v zozbieraní asi 40 kusov starých výtlačkov Biblií, spevníkov, modlitebných kníh, kancionálov a katechizmov v časovom rozmedzí rokov 1750–1890.

Aj vzácny zvitok

Ďalších asi 50 kníh je mladšej kategórie a posledná časť sú nové, súčasné knihy, ktoré predstavujú Bibliu v jej mnohojazyčných úpravách vrátane detských ilustrovaných kníh. Z tých najstarších môžeme vymenovať Žaltár z roku 1744, Písmo Sväté (Biblia Sacra) z roku 1776, Modlitebná kniha z roku 1782. V kópiách bude vystavený preklad Nového zákona od Jána Blahoslava z roku 1568. „Veľmi starý a vzácny je pergamenový zvitok Tory, zachránený z budovy synagógy, ktorá mala byť zdemolovaná. Vzácna je tým, že je na nej v hebrejčine opísaná časť knihy Deuteronomium (5. Kniha Mojžišova) a to od 22. do 27. kapitoly,“ informuje Synaková.

Nehorľavá biblia

„Ďalším unikátom sú veľmi zaujímavé Biblie zo vzdialeného Tichomoria ako napríklad Biblia z malého ostrova Samoa, či Nový zákon v jazyku Maurov, pôvodných obyvateľov Nového Zélandu,“ prezradila Synaková. Skutočným unikátom je „Biblia“ vo forme MP3, ktorý obsahuje nahrávku celej Biblie v jazyku pidgin-english, ktorým hovoria domorodci na ostrove Papua nová Guinea. Tento prístroj je napájaný solárnou energiou. Zvláštnosťou je tzv. Biblia do nepohody (vystavená v akváriu), ktorá je odolná voči vode a zároveň je nehorľavá. Tajomstvo „papiera“, z ktorého je vyrobená, je chránené patentovým úradom USA. Výstava ponúka aj súčasné preklady Biblií, tiež komentáre, slovníky, encyklopédie a sprievodnú literatúru.

Výstava biblií
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM