Zuzana Vajayová Rôzne

Nevymenovaný hlavný kontrolór sa stále súdi s mestom

Mesto Zlaté Moravce sa stále súdi s Milanom Skyvom, ktorého bývalá primátorka Serafína Ostrihoňová odmietla vymenovať do funkcie hlavného kontrolóra.

Podľa externého právnika mesta Pavla Kollára je ukončenie súdneho sporu stále v nedohľadne. Exprimátora Skyvu zvolili mestskí poslanci za hlavného kontrolóra ešte v decembri 2004. Ostrihoňová ho však do funkcie nikdy nevymenovala a Zlaté Moravce boli šesť rokov bez kontrolóra. Mestu teraz hrozí, že len za nevyplatenú mzdu bude musieť Skyvovi zaplatiť okolo 66.000 eur. Podľa nového primátora mesta Petra Lednára je tento súdny spor jednou z nášľapných mín, ktoré zdedil po bývalom vedení mesta.

Podľa Kollára sa môže súdny spor ťahať ešte viac ako dva roky. „Nemyslím, že sa ukončí skôr. Je príliš komplikovaný. Okresný súd už dal pánovi Skyvovi čiastočne za pravdu. Potom sa konanie presunulo na krajský súd a ten celú vec zasa vrátil prvostupňovému,“ vysvetlil Kollár. Podľa jeho slov súd v súčasnosti ešte nerozhoduje o nevyplatenej mzde, ale o zamestnaneckej zmluve nevymenovaného hlavného kontrolóra. „Čiže súd mal nahradiť dohodu zmluvných strán. Až v závislosti od výsledku tohto sporu si pán Skyva môže uplatňovať nejakú náhradu ušlej mzdy,“ povedal Kollár. Ako dodal, do úvahy zatiaľ nepripadá ani mimosúdna dohoda, ktorá by sa pre komplikovanosť sporu hľadala iba veľmi ťažko.

V prípade, že Skyva bude na súde úspešný, bude mu mesto musieť jeho mzdu za šesť rokov vyplatiť. „Tá mzda, ktorú by sme museli vyplatiť, je maličkosť oproti katastrofálnym dôsledkom, ktoré vyplynuli z toho, že mesto nemalo celých šesť rokov hlavného kontrolóra. To je absurdné,“ vyhlásil Lednár.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM