Veronika Kalinová Správy

Nepríjemné zistenia z okresu: Svadieb je menej, rozvodov viac!

Štatistický úrad Slovenskej republiky zverejnil nelichotivé štatistiky o našom okrese. Ukázalo sa, že počet sobášov klesá, stúpa miera rozvodovosti, stúpa aj úmrtnosť a celkovo nastáva výrazný úbytok obyvateľstva v našom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Nepríjemné zistenia z okresu: Svadieb je menej, rozvodov viac!

Menej sobášov a viac rozvodov

V Nitrianskom kraji uzavrelo manželstvo 2 923 obyvateľov, čo je o 6 sobášov viac oproti predchádzajúcemu roku. Najvyšší podiel uzavretých sobášov je vo vekovej kategórii 25– až 29-ročných, tak u ženíchov, ako aj u neviest. Sobášnosť v okrese Zlaté Moravce predstavuje 4,5 manželstiev na 1 000 obyvateľov, čo je oproti celkovému priemeru na Slovensku menej.

V roku 2012 sa v kraji rozviedlo 1 503 ľudí. Až 97,6 % z podaných návrhov na rozvod manželstva sa skončilo rozvodom. Miera rozvodovosti v okrese je, naopak, vyššia ako je slovenský priemer. Rozvody predstavujú počet 2,2 na 1 000 obyvateľov, pričom priemer je 2,02.

Nízka pôrodnosť, najvyššia úmrtnosť

Nitriansky kraj sa spolu s Trenčianskym krajom vyznačujú najmenšou mierou pôrodnosti v rámci Slovenska. Pôrodnosť v kraji je 8,71 na 1 000 obyvateľov, čo je oproti predchádzajúcemu roku menej. V okrese Zlaté Moravce je síce miera pôrodnosti o trochu vyššia než v kraji, ale celkovo za slovenským priemerom výrazne zaostávame.

Úmrtnosť v okrese je 11,3 obyvateľov na 1 000 obyvateľov, čo je oproti priemeru 9,7 viac. V kraji v roku 2012 umrelo 7 687 ľudí. Miera úmrtnosti je v našom kraji, bohužiaľ, najvyššia.

Okres pomaly vymiera

Muži sa v Nitrianskom kraji dožívajú v priemere 71 a pol rokov a ženy 79 rokov. Priemerný vek obyvateľov v našom okrese je 41, pričom priemer je iba 39. To znamená, že v našom okrese viac ľudí umiera, než sa stíha narodiť. Úbytok obyvateľov v Zlatomoravskom okrese predstavuje pokles o 2,3 na 1 000 obyvateľov za rok. Za tento fakt môže hlavne menšia pôrodnosť, ktorá súvisí s menšou mierou sobášnosti a väčšou mierou rozvodovosti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM