Rôzne

Nefunkčný kamerový systém? Mestská polícia to odmieta

Bezpečnostné kamery, ktoré sú už roky nainštalované po centre Zlatých Moraviec, sú podľa niektorých obyvateľov nefunkčné. Majú o tom svedčiť napríklad rozbité vitríny informačných tabúľ a nepotrestaní vinníci. Mestská polícia to odmieta. Pomohol totiž odhaliť viacero trestných činov.

Ilustračný obrázok k článku Nefunkčný kamerový systém? Mestská polícia to odmieta
Foto: Adriana Blahová

Kamery prispievajú k väčšiemu pocitu bezpečia. Navyše, vidia aj tam, kde sa reálne hliadka nenachádza. Monitory sú umiestnené na operačnom stredisku mestskej polície, kde ich kontrolujú štyria ľudia s preukazom ZŤP. Títo v prípade spozorovania priestupku upovedomujú hliadku v teréne.

Zlatomoravčan Daniel K. však o funkčnosti systému pochybuje: „Stalo sa už viackrát, že v piatok večer nás v centre mesta obťažovali rôzne asociálne typy. Sám som bol neraz svedkom slovného aj fyzického útoku týchto osôb na ostatných ľudí. Kde bolo vtedy oko kamery?“ pýta sa.

Rovnaký názor zdieľa aj jeho známy Ivan M. „Vo večerných hodinách si postávanie pri SAD krátili traja mládenci dlhú chvíľu kopaním do odpadkových košov a tabúľ, pričom som ich napomenul s tým, že všetko zachytáva mestská kamera. Vysmiali sa mi do tváre. Zaujímavé je, že sa to stalo na rozhraní Námestia hrdinov a Turisticko-informačnej kancelárie (TIK-u), teda, v centre mesta. Toto vyčíňanie trvalo približne päť minút. Keby to nejaký policajt zachytil na kamere, hliadka by mala dosť času prísť na miesto. Nič také sa ale nestalo.“

Čo na to rodičia?

Na kamerový systém nedá dopustiť Anna B. Podľa jej slov početnú skupinu priestupkov pácha v nočných a skorých ranných hodinách najmä mládež pri návrate z diskoték či zábav, hlavne v piatok a víkendové dni. Pri TIKu jej dcéra zažila chvíle, na ktoré nezabudne. To, že v blízkosti je kamera, ju vraj ochránilo pred drzým zlodejom. O funkčnosti nepochybuje.

Popíjanie na verejnosti

Dvaja mládenci si za bieleho dňa povedali, že sa im nemôže nič stať a tak si vytiahli fľašu s alkoholom a začali sa „častovať“ pri TIK-u. Muž ponúkol alkohol osobe mladšej ako 18 rokov a požívali alkohol na verejnom priestranstve, pričom obaja vedeli, že je to zakázané. Smolu ale mali v tom, že neušli pozornému oku okoloidúcemu Jozefovi (50). Ten si myslí, že kamera nefunguje.

Náčelník označil informácie o nefunkčnosti za nepravdivé

Na základe informácií od obyvateľov, sme oslovili náčelníka mestskej polície Mariána Takáča. Chceli sme vedieť aj to, či mestská polícia cez kamery zachytila páchateľov, koľko prípadov krádeží či poškodenie verejného majetku a priestranstva, pomohol kamerový systém vyriešiť v roku 2012.

„Kamerový systém je v Meste Zlaté Moravce plne funkčný, neviem odkiaľ máte také zavádzajúce a klamlivé informácie o stave kamerového systému,“ pýta sa šéf mestskej polície Marián Takáč. „Kamerový systém v meste Zlaté Moravce funguje od roku 2004, pričom v roku 2005 došlo k rozšíreniu počtu kamier. V roku 2012 prešiel kamerový systém modernizáciou. V roku 2013 sa plánuje rozšírenie stávajúceho počtu kamier.“

Mužom zákona v meste sa kamerový systém osvedčil

Marián Takáč hovorí, že kamerový systém v roku 2012 pomohol odhaliť viacero páchateľov trestných činov, či už majetkovej resp. násilnej povahy. „Taktiež prispel k odhaleniu páchateľov priestupkov ako aj k objasneniu dopravných nehôd, ku ktorým došlo na monitorovanom území. Problém poškodzovania informačných tabúl bol riešený už v roku 2012, pričom za strany MsP bol daný návrh na zmenu umiestnenia týchto informačných tabúľ resp. na vykonanie orezania verejnej zelene, tak aby sa zlepšila viditeľnosť stávajúcich kamier,“ dodáva náčelník.

Na záver je tiež nutné dodať, že problémy s monitorovaním informačných tabúľ pri TIK-u tu boli aj v minulosti. Vo výhľade na páchateľa zavadzali koruny stromov.

Anna Mondočková /moravce24/

Kamerový systém.
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM