Kristína Striešková Kultúra

Nedvědovci zaplnili sálu MSKŠ

Českí folkoví bratia sú žiadanými hosťami slovenského publika, preto sme si nenechali ujsť príležitosť vidieť a počuť ich na jednom pódiu so svojou výborne zohratou skupinou. Išlo tiež o prezentáciu nového CD.

V Zlatých Moravciach sme mali možnosť sledovať 22. februára v MsKŠ spoločný koncert známej súrodeneckej dvojice Honzu a Františka Nedvědovcov. V zimný podvečer Honza a František v doprovode skupiny odohrali nielen svoje legendárne hity, ale všetkých fanúšikov potešili novými, resp. prerobenými skladbami. Spolu s nimi si ich zaspievala celá sála.// „Som šťastný, pretože cítim, že ľudia v Zlatých Moravciach nám rozumeli,“// povedal exkluzívne pre Moravce24 Honza Nedvěd. „Všeobecne môžem povedať, že koncerty na Slovensku sú skutočne vynikajúce. Aj tu v Zlatých Moravciach, akoby sa úplne dokázali zžiť s textami piesní. Som veľmi šťastný, že koncert sa v Zlatých Moravciach vydaril, že ľudia boli takí skvelí,“ konštatoval s úsmevom charizmatický Čech.

Divadelná sála MSKŠ bola plná. Zišlo sa v nej viac ako 300 divákov. Legendárni Nedvědovci už v Zlatých Moravciach vystupovali, a práve na tomto koncerte ich publikum prekvapilo veľkou návštevnosťou. Neustále, počas stredajšieho koncertu, skladali nášmu publiku poklonu a komplimenty. Do textov piesní občas zakomponovali názov mesta Zlaté Moravce. Vynikajúce obecenstvo si týchto spevákov, ktorí sa v našom meste predstavili aj so skupinou Příbuzní (v nej hrá aj syn Honza mladší a synovec Vojta) viackrát vyžiadalo po opakovanom potlesku na scénu aj po oficiálnom skončení koncertu.

Opýtali sme sa teda, aké je posolstvo ich hudby, textov piesní. **„Človek by mal byť dobrý, slušný, duchom krásny. A, predovšetkým, mal by milovať. To je moje krédo – dobro a láska,“ **odvetil na otázku H. Nedvěd. Po niekoľkoročnej odmlke sa bratia Honza a František Nedvědovci vrátili do štúdia a natočili i podľa kritikov svoje najlepšie CD života. Volá sa Souhvězdí jisker a je hudobne aj textovo naozaj silné. Jeho prezentácia a „krst“ sa konali v závere koncertu. Väčšina pesničiek je retrospektívou a taktiež návratom k pôvodnej tematike Nedvědovcov – pravda, príroda a priateľstvo.

V MsKŠ odohrali Nedvědovci viac ako 100-minútový koncert. Počas vystúpenia zaznelo vyše 20 piesní, vrátane niekoľkých extra skladieb, ktoré si vyžiadalo publikum. Všetci čo prijali pozvanie na ich koncert boli unesení pôsobivou a nevnucujúcou atmosférou koncertu. Na spoločnú hudobnú scénu vykročili svojou cestou slávy už pred vyše 40 rokmi, ako členovia prvej československej folkovej formácie Spirituál Kvintet. Z ich tvorby sú najznámejšie evergreeny ako Stánky, Podvod, Na kameni kámen, Devatenáct let či Tulácky ráno.

Anna Mondočková

Nedvedovci
23
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM