Rôzne

Nástrahy počasia na cestách: Ohrozuje nás dlhšia brzdná dráha a znížená viditeľnosť

Počasie udrelo v plnej sile. Na cestách treba dbať na zvýšenú bezpečnosť. Vodiči sa musia plne sústrediť na šoférovanie.

Ilustračný obrázok k článku Nástrahy počasia na cestách: Ohrozuje nás dlhšia brzdná dráha a znížená viditeľnosť
Zdroj: TASR

Počas jesenných dní svetla rapídne ubúda. Netreba na to zabúdať ani za volantom auta. Sychravé počasie a včasný príchod večera sa často odzrkadľujú na reakciách vodičov. “Tieto vplyvy sa odzrkadľujú aj na vnímaní a pozornosti účastníkov cestnej premávky a vo zvýšenej miere sú aj príčinami tragických dopravných nehôd,“ informuje polícia na stránke Ministerstva vnútra SR.

Za kratšou vzdialenosťou rozhľadu a dohľadu vodiča treba hľadať zníženú viditeľnosť . Prekážku tak na ceste uvidíme iba v účinnej vzdialenosti svetlometov nášho auta. “Pri použití tlmených svetiel je to vzdialenosť 25 až 60 m pri rýchlosti jazdy vozidla cca 40 až 80 km/h (samozrejme v závislosti od farby prekážky a svetlosti pozadia za ňou),“ informuje polícia.

Pri dohľade za zníženej viditeľnosti si treba uvedomiť, že svetlomety na aute sú konštruované na osvit povrchu vozovky. V prvom momente tak prekážku začnú osvetľovať zdola nahor. To môže spôsobiť oneskorenú reakciu vodiča, ktorý si prekážku na ceste často uvedomí až neskoro.

“Apelujeme na vodičov, aby v dôsledku zníženej viditeľnosti použili stretávacie svetlá, denné svietenie je nedostatočné,“ vyzýva vodičov polícia.

S neskoršou reakciou vodiča je úzko spojená aj brzdná dráha auta. Tú ovplyvňuje dážď i zníženie teploty. “Dochádza vtedy k zníženiu valivého a klzného odporu pneumatík na vozovke, a tým aj k predĺženiu brzdnej dráhy vozidla, ako aj strate stability vozidla na vozovke,“ upozorňujú vodičov muži zákona.

Pokiaľ idete rýchlosťou 50 km/h, dĺžka brzdnej dráhy sa v rôznom počasí výrazne mení:

  • na suchom asfalte 24 až 25 m
  • na mokrom asfalte 30 až 31 m
  • na zablatenej vozovke 46 až 47 m
  • na snehu 63 až 64 m

Netreba zabúdať, že tieto vzdialenosti platia iba pri vyššie spomínanej rýchlosti. Zvyšovaním rýchlosti dochádza ku geometrickému nárastu dĺžky týchto vzdialeností.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM