Peter Klimant Rôzne

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Moravciach, o ktorých vie málokto

O tom, že v Topoľčiankach často trávil čas prezident Masaryk, vie asi každý človek zo zlatomoraveckého regiónu. No už asi málokto vie o ďalších zaujímavostiach, ktorými sa obce pri Moravciach môžu pochváliť. Práve na takéto menej známe pozoruhodnosti sme sa zamerali.

Ilustračný obrázok k článku Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Moravciach, o ktorých vie málokto
Zdroj: TASR

Obec Obyce sa môže pochváliť svojou skvelou minerálnou vodou. "Kyselku“ priamo z prameňa môžu ľudia ochutnať v areáli Drieňovej studničky. Ďalší prameň obyckej minerálky sa nachádza vedľa hlavnej cesty smerom na Jedľové Kostoľany.

Dedinka Skýcov sa v minulosti preslávila kvalitným vápnom. To sa tu vypaľovalo dlhé desaťročia a vyvážalo sa do celého Slovenka. V časoch najväčšieho rozmachu tu bolo až 80 pecí.

Zvláštnosťou obce Jedľové Kostoľany je 14 štálov – osád, ktoré sa nachádzajú v okolí obce. Najvzdialenejší, Brezov štál, je od stredu obce vzdialený až 5 km.

Za obcou Obyce smerom do Jedľových Kostolian bola v minulosti známa papiereň. Prvá písomná správa o nej pochádza z roku 1758. Výroba v papierni bola stabilná. Napríklad v roku 1819 sa tu vyrobilo 3000 rysov, pričom v tom období zamestnávala približne 36 robotníkov. Papiereň vyrábala baliaci, pijavý, písací a tlačový papier. Ten sa vozil do Bratislavy, Trnavy, Komárna, Győru a Debrecínu. Presný rok zániku papierne nepoznáme, spomínala sa ešte v roku 1858. O jej existencii dnes svedčí už len názov časti chotára, ktorý obyvatelia nazývajú „Papierňa“.

Zaujímavosťou obce Choča je Kostol Ružencovej Panny Márie, ktorý bol svojpomocne postavený obyvateľmi obce v roku 1961 spočiatku bez vedomia Komunistickej strany. Kostol napokon počas výstavby dostal stavebné povolenie.

V dedinke Čierne Kľačany bol v apríli roku 1974 vykopaný významný archeologický nález – veľkomoravská pyxida. Obec sa tak navždy zapísala do dejín archeológie. Pyxida predstavuje šperkovnicu zo slonoviny oválneho tvaru. Na územie Veľkej Moravy sa dostala s misiou sv. Cyrila a sv. Metoda ako dar cisára Michala III. Rastislavovi v období po IV. storočí.

Obec Beladice má až štyri časti – Veľké Chrášťany, Malé Chrášťany, Pustý Chotár, Beladice a osada Perov, ktorá je osídlená rómskym etnikom.

V okrese Zlaté Moravce sa nachádza i obec Kostoľany pod Tribečom, ktorej pokladom je Kostol sv. Juraja. Ide o národnú kultúrnu pamiatku so zachovanými stredovekými freskami. Podľa archeológov bol postavený najneskôr na prelome 10. a 11. storočia. Je to tak jedna z najstarších sakrálnych stavieb na Slovensku. Jeho hodnotu zvyšujú i úchvatné nástenné maľby z 11. storočia.

Čítajte tiež:

VIDEO: V dedinke Hostie vznikol dom tradičného bývania. Pozrite sa, ako to vyzerá u Martokánov

Pred 49-timi rokmi zažili Moravce pohromu: Autentické zábery z povodne, ktorá zmiatla osadu Pérov!

FOTO: Neuveriteľná premena hradu Gýmeš. Takto dobrovoľníci rokmi práce zmenili jeho vzhľad

Oslavy SNP v Moravciach počas komunizmu? Pozrite si unikátne zápisky z diania v našom meste

Foto: Kostol sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom

Zdroj: wikipédia.sk, zitava.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM