Richard Pročka Kultúra

Naša lipa súťaží o titul Strom roka 2012. Podporte ju!

Lipa má asi 90 rokov a nachádza sa neďaleko Kalvárie sv. Anny. Prečo sa dostala do skupiny dvanástich najzaujímavejších stromov nominovaných na prestížny titul? Má neuveriteľných 25 kmeňov!

Hoci je strom dominantou širokého okolia, kto nechodí na Kalváriu sv. Anny alebo sa občas neprejde po poliach tzv. Martinského kopca, lipu nepozná. Strom je však veľmi cenný najmä tým, akým spôsobom vyrástol.

„Vytvára jednoliatu korunu, čiže z určitej vzdialenosti sa zdá, že to je iba jeden strom. Keď sa však nakoniec človek pozrie z blízka, tak vidí dvadsaťpäť kmeňov,“ prezrádza o našom vzácnom strome poslanec mestského zastupiteľstva, ornitológ a aktivista v oblasti ekológie Ľudovít Chládek.

Práve on našu lipu prihlásil do ankety [link=http://www­.ekopolis.sk/no­vinky/454-o-titul-strom-roka-sutazi-aj-l.html]Strom roka 2012[/link], ktorú usporiadala nadácia ekoPolis, člen združenia Environmental Partnership Association. Z množstva prihlásených stromov sa naša zlatomoravecká lipa dostala do top 12-ky! Už len táto správa je pre nás nesmierne hodnotná, pretože v dvanástke vybratých slovenských stromov máme za celý nitriansky kraj len jediného konkurenta – platan javorolistý z Komjatíc.

Naša Lipa malolistá (Tilia cordata) za Kalváriou sv. Anny má približne 90 rokov, je 25 metrov vysoká a obvod kmeňa, alebo skôr kmeňov, je 750 cm. „Je to určitá rarita. Možno povedať, že ani nepoznáme také množstvo kmeňov na jednom druhu stromu. Takže má táto naša lipa šancu uspieť,“ dodal Ľudovít Chládek na záver rozhovoru.

Teraz je rad na vás Zlatomoravčania. Od 5. júla prebieha na stránkach ekopolis.sk hlasovanie za ten najzaujímavejší strom, ktorý dostane titul Strom roka 2012. Neváhajte a podporte našu jedinečnú lipu [link=http://www­.ekopolis.sk/no­vinky/454-o-titul-strom-roka-sutazi-aj-l.html]TU![/link]

[color=#ff0000]­Pozor, hlasovať za našu lipu môžete iba do 28. septembra![/co­lor]

nasa_lipa
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM