Veronika Kalinová Krimi

Najzraniteľnejším článkom dopravy sú chodci. O život ich prišlo až 65

Vedeli ste, že chodci sú najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky? Minulý rok prišlo o život až 65 chodcov. Z celkového počtu usmrtených ľudí predstavujú chodci až 22 %. V tomto roku prišlo o život na cestách už 17 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Najzraniteľnejším článkom dopravy sú chodci. O život ich prišlo až 65

Rady pre chodcov

„K usmrteniu chodcov dochádza najčastejšie vtedy, keď sa vodič nevenuje dostatočne vedeniu auta a nestihne sa adekvátne prispôsobiť vzniknutej situácii na ceste alebo dostatočne neprispôsobí rýchlosť,“ uviedol prvý viceprezident Policajného zboru SR Milan Lučanský. Riaditeľka Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie v SR Darina Sedláková chodcom radí, aby dodržiavali predpisy, ktoré sú pre nich určené. „Aby chodili cez prechod a aby sa nepohybovali tam, kde netreba,“ povedala riaditeľka. Podľa nej je zároveň dôležité i to, aby boli chodci viditeľní, a to hlavne v nočných hodinách a za šera. Preto chodcom odporúča nosiť reflexné prvky.

Odporúčania pre vodičov

Podľa slov Sedlákovej by vodiči by mali tiež rešpektovať práva chodcov. „Mali by im uvoľniť priestor tam, kde je to náležité a na prechodoch pre chodov,“ priblížila. Potrebné je tiež dodržiavanie rýchlosti, nulová tolerancia alkoholu za volantom a dodržiavanie pravidla „obe ruky na volante“. „To znamená nefajčiť, netelefonovať za volantom a nerozptyľovať sa inými aktivitami, ktoré odpútavajú pozornosť od toho, čo sa deje na ceste,“ dodala Sedláková.

Štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček zdôraznil fakt, že mnohí ľudia podceňujú faktor rýchlosti áut. Napríklad auto, ktoré ide rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu, má brzdnú dráhu 4 metre. Avšak pri rýchlosti 60 km/h je už brzdná dráha auta štvornásobná a teda dosahuje 16 metrov. Pri rýchlosti 90 km/h je to až 36 metrov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM